PRESS KONFERENCIJA

Ministrica zdravstva Srbije: Svi ranjeni u Mladenovcu imaju prostrijelne rane i ugroženi su

M. A. djevojka, 2005. godište, najteže je povrijeđena, ima velike povrede jetre, bubreg je odstranjen, dio dvanaestopalačnog i debelog crijeva

Ministrica zdravstva Srbije Danica Grujičić. Jadranka Ilić / Tanjug

H. J. I.

5.5.2023

Ministrica zdravstva Srbije Danica Grujičić obratila se javnosti povodom strašne tragedije kod Mladenovca u kojoj je ubijeno osmero, a ranjeno 14 ljudi. 

- Od vremena devedesetih ne pamtim da se nešto ovako desilo. Dva dječaka koja su liječena u Tiršovoj puštena su kući, djevojčica je i dalje kritično. Djeca s Kliničkog su dobro, s nastavnicom su pušteni s intenzivne njege. Jedan dječak je jako teško, ima oštećenje kičmene moždine i ne pokazuje pokretljivost ruku i nogu - rekla je ministrica i navela u kakvom su stanju povrijeđeni u pucnjavi na Vračaru, koja se desila 3. maja.

Povrijeđeni u Mladenovcu

Kada je riječ o pucnjavi od sinoć, pacijent M. M. imao je površnu ranu grudnog koša i to grudne kosti i kože i trbušne maramice. Nije imao povrede unutrašnjih organa trbuha, jutros je operisan, stabilan.

N. N. djevojka, 2006. godište, imala je povredu glave i bešike, hematom s desne strane čeonog tjemena je odstranjen, nažalost, i prije operacije nije vidjela na lijevo oko i tu se zaglavio metak i nju će, vjerovatno, čekati još jedna intervencija.

M. A. djevojka, 2005. godište, najteže je povrijeđena, imala je dva prostrijela s velikim oštećenjem, velike povrede jetre, bubreg je odstranjen, dio dvanaestopalačnog i debelog crijeva. Herojsku operaciju su radili moje kolege hirurzi.

Mladiću je povrijeđena arterija, ušao je u operaciju u stanju šoka, kolege su zaustavile krvarenje i riješili prelom desne natkoljenice. Njemu sljeduju dvije intervencije.

V. N., 2003. godište, povrede natkoljenice i prepone, bit će urađene ortopedske intervencije.

S. J. je operisan, operacije su završene u jutarnim satima, nema znake pomjeranja nogu, ali to može biti prolazno - istakla je Grujičić, pa nastavila:

Preminuli nisu mogli biti spašeni

- Želim da se zahvalim svima koji su učestvovali u cijeloj akciji, a posebno mojim kolegama koji su sinoć ovdje radili nevjerovatnom brzinom. Prostrijelne rane su takve da ne možete nikada da budete sigurni šta će se dešavati. Svi u lancu su radili kako treba. Svi su odreagovali dobro.

Preminuli u Mladenovcu nisu mogli da budu spašeni. Sinoć je preminulo osmero, a 13-ero je imalo povrede prostrijelnim oružjem, svi su u životnoj opasnosti. Nikada ne možete biti sigurni kada su nanijete povrede vatrenim oružjem.

Govoreći o incidentu u Leskovcu, ministrica je rekla da je dijete pogođeno zrnom također ugroženo, jer je zrno pogodilo kritičnu arteriju nakon čega je dječak izgubio litar i po krvi.

- Devet psihijatara je otišlo u školu "Vladislav Ribnikar" na zahtjev direktorice - rekla je ministrica.

Zahvalila se ljudima za humanost i istakla da nove doze krvi trenutno nisu potrebne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.