CRNA GORA

Istraživanje CEDEM-a: Pokret Evropa sad podržava 29,1 posto građana, DPS 24,1 posto

Milatović najpopularniji političar, slijede Spajić, Bečić, Đukanović i Abazović

Milatović najpopularniji političar. Printscreen

H. J. I.

18.5.2023

Ukoliko bi se naredne nedjelje održali parlamentarni izbori, za Pokret Evropa sad bi glasalo 29,1 posto građana, pokazuje posljednje istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM.

Istraživanje, koje je CEDEM realizovao početkom maja, pokazuje da Demokrastki front (DF) ima podršku 13,2 posto ispitanika, Demokrate 11,1, Bošnjačka stranka 5,2, Građanski pokret URA 4,4, Socijaldemokratska partija 2,1, SNP 1,9, Albanski forum i Socijaldemokrate po 1,9 posto i SPP 1,11 posto.

Direktorica CEDEM-a Milena Bešić rekla je da se bilježi drastičan rast rejtinga PES-a u odnosu na istraživanje iz decembra prošle godine, dok je kod DPS-a registrovan trend pada podrške.

Ona je naglasila da 38,1 posto građana smatra da se Crna Gora kreće dobrim putem, 29,8 pogrešnim putem, dok 32,1 nema stav o tom pitanju.

Milatović najpopularniji političar, slijede Spajić, Bečić, Đukanović i Abazović

Novoizabrani predsjednik Crne Gore i zamjenik Pokreta Evropa sad Jakov Milatović najpopularniji je političar u Crnoj Gori s prosječnom ocjenom 2,78.

Drugi po popularnosti je lider PES-a Milojko Spajić s ocjenom 2,47, a treći predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić – 2,46.

Na četvrtom mjestu su još aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i predsjednik Vlade Crne Gore i lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović s ocjenom 2,36.

Lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević je peti s prosječnom ocjenom 2,21.

Minimalna ocjena koja se mogla dati je jedan, a maksimalna pet.

Građani najviše zadovoljni sistemom obrazovanja i SPC-om

Građani su najviše zadovoljni sistemom obrazovanja, zatim Srpskom pravoslavnom crkvom, zdravstvenim sistemom, policijom, Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori i nevladinim organizacijama, a najmanje radom Vlade, Skupštine, političkih partija i Crnogorske pravoslavne crkve.

- Političke partije imaju mnogo niži stepen povjerenja u odnosu na institucije i međunarodne organizacije - navela je Bešić.

Članstvo Crne Gore u EU podržava 76 posto građana

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) podržava 76 posto građana, protiv je 14, dok deset nema određeno mišljenje.

Prema istom istraživanju, ako bi se sada održao referendum o članstvu Crne Gore u EU – 84,9 posto građana bi glasalo za, a protiv 15,1.

- Rekordno visoka podrška članstvu Crne Gore u EU otkad se vrše ispitivanja - naveli su iz CEDEM-a.

Prema istraživanju CEDEM-a, 47 posto građana podržava članstvo Crne Gore u NATO, 36 ne podržava, a 17 ih nema stav.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.