VOJSKA OJAČAVALA NASIP

Raste Kupa kod Petrinje, očekuje se rekordan vodostaj

Nadaju se da neće biti dodatnih kiša

Vojska ojačavala nasip. Index.hr

H. J. I.

19.5.2023

Područje Siska i Petrinje nalaze se u kritičnom periodu i tek čekaju vrhunac vodenog vala, a nasipi su im oštećeni u potresu.

- Ne možemo nikad znati šta se može desit, ne daj Bože puknuća nasipa. Ali mislim da će ovo proći bezbolno - rekao je sinoć Zvonimir Ljubičić iz JVP-a Petrinja. 

U Petrinji se očekuje historijski nivo Kupe 

U Petrinji se očekuje historijski nivo Kupe od 1.000 centimetara. I tamo je nasip, kao i u Sisku, oštećen u potresu, ali se na njemu radilo. Pitanje je hoće li izdržati.

- Mi smo se nadogradili s privremenim sistemima koji bi trebali izdržati. Nadamo se ipak da neće biti novih kiša. Idućih dan-dva trebalo bi bit sušnije vrijeme - rekao je jučer Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

Vojska ojačava nasip u Krnici kod Petrinje

U mjestu Krnica kod Petrinje oko 30 pripadnika Hrvatske vojske ojačavalo je noćas nasip dio kojeg je stradao u potresu. Vojnici su ubacivali vreće u bager koje ih je prebacivao u kamion koji ih je vozio još kilometar udaljenosti. Radili su cijelu noć, a oko 2 sata Tigrove su trebali zamijeniti Gromovi.

Smatra se da je taj dio trenutno najkritičnija tačka, a ojačavanje je počelo još tokom dana. Vodostaj je sinoć bio oko jednog metra ispod vrha nasipa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.