KOSOVO

Novi gradonačelnik Sjeverne Mitrovice položio zakletvu

Radit ću za sve građane, kako bih im olakšao život, poručio je Atik

Erden Atik: Položio zakletvu. Facebook

FENA

19.5.2023

Novi gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Erden Atik (Atiq) kazao je u petak nakon polaganja zakletve da će raditi za sve građane te općine, a za zamjenicu je imenovao Katarinu Ađančić iz srpske zajednice.

- Radit ću za sve građane, kako bih im olakšao život. Pozivam ih da dođu upoznati nas i sarađivati s nama, a ​​za dobrobit svih - kazao je Atik, dodavši da je izborni proces protekao u skladu sa zakonom te da je današnji događaj rezultat izbora iz aprila.

Lokalni izbori

Lokalni izbori u četiri općine na sjeveru Kosova većinski naseljene Srbima održani su u aprilu uglavnom bez učešća srpske zajednice koja je prihvatila poziv na bojkot podržan od službenog Beograda, a izlaznost je bila manja od pet posto.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici općina na sjeveru (Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan), svi pripadnici Srpske liste, u novembru 2022. podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).

Odgovarajući na novinarski upit o otvaranju mosta na rijeci Ibar koji povezuje dva dijela Mitrovice, Atiq je rekao da je zahtjev Skupštini proslijeđen te da se zalažu za rješavanje tog problema.

- Kao izvršnoj vlasti cilj nam je olakšati život građanima, kakve god prepreke građani imali u ovoj dimenziji, mi smo opredijeljeni da te probleme riješimo - rekao je Atik, prenose Reporteri.

Istaknuta zastava

Mediji na albanskom, ali i na srpskom jeziku, izvijestili su da je zastava Kosova istaknuta na zgradi Opštine Sjeverna Mitrovica, u Bošnjačkoj mahali, uoči polaganja zakletve novog gradonačelnika tog grada.

Tokom polaganja zakletve pripadnici kosovske policije te predstavnici KFOR-a i EULEX-a raspoređeni su u okolici zgrade Opštine u sjevernom dijelu Mitrovice, ali nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.