JASAN STAV

Đukanović potvrdio: Zatražit ću status počasnog bivšeg predsjednika Crne Gore

Završavam mandat aktivnog predsjednika, kaže Đukanović

Milo Đukanović. Twitter

A. O.

19.5.2023

Aktuelni predsjendik Crne Gore Milo Đukanović, kome sutra prestaje mandat potvrdio je da će zatražiti status počasnog bivšeg predsjednika države.

- Završavam mandat aktivnog predsjednika. Zakonom o predsjedniku je predviđena mogućnost da tokom narednih pet godina uživam status bivšeg predsednika. Koristit ću tu zakonsku mogućnost - rekao je Đukanović na oproštojanoj konferenciji za novinare juče na Cetinju.

Đukanović je rekao i da neće prestati da se bavi politikom.

Đukanović će u februaru 2028. godine napuniti 66 godina i steći uslove za odlazak u penziju, a do tada će uživati status počasnog bivšeg predsjednika.

To znači da će imati pravo na naknadu zarade, zatim kancelariju, jednog savjetnika i službenika za administrativne i tehničke poslove, kao i pravo na upotrebu službenog automobila sa vozačem ili bez njega.

Također, ima pravo na lično obezbjeđenje u skladu sa sigurnosnom procjenom koju utvrđuje nadležni organ, odnosno Agencija za nacionalnu bezbjednost i Uprava policije.


Đukanović će biti pozivan na sve državne svečanosti u skladu sa pravilima državnog protokola.

Prvi počasni predsjednik Crne Gore bio je Filip Vujanović, kome naredne sedmice ističe mandat od pet godina koliko je imao pravo da koristi to zvanje nakon prestanka funkcije predsjednika države.

Počasni naziv „bivši predsjednik države“ predviđen je Zakonom o predsjedniku usvojenom početkom 2018. godine, poslije predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.