ODLAZEĆI PREDSJEDNIK

Đukanović: Moje rezultate niko realan ne može osporiti

Nema vječne vlasti, samo je Crna Gora vječna, poručio je Đukanović

Milo Đukanović. CdM

H. J. I.

19.5.2023

Očuvan mir, učvršćen multietnički sklad devedesetih, Crna Gora pošteđena razaranja tokom NATO kampanje, mirnim putem obnovljena i međunarodno priznata država, članica NATO-a, u predvorju Evropske unije, najrazvijenija ekonomija na Zapadnom Balkanu. Realizovani su projekti tunel Sozina, Luštica, vjetroparkovi... Sve to je legitimacija Crne Gore - rekao je odlazeći predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na svojoj posljednjoj konferencije prije odstupanja s dužnosti.

"Crna Gora pokazala spremnost za promjene"

On je rekao da nema namjeru da eksplicitnije sumira rezultate vlasti "koju sam personifikovao, a čije rezultate niko realan ne može osporiti".

- Crna Gora je pokazala spremnost za promjene. U vrijeme jugoslovenske ratne drame izabrani su mir i stabilnost. Referendum nije bio sam čin obnove uskraćene nam državnosti, niti demokratska svetkovina. To je bio izraz naraslog samopouzdanja građana i vjere u sopstvene sposobnosti. Nakon toga napravljen je zaokret ka evropskom kulturnom krugu. Tek to nije bio jednostavan poduhvat. Ovo nije posao koji se završava u mandatu jedne vlasti, niti može završen. Naša zemlja je još u ranoj fazi procesa emancipacije, opterećena teškim bremenom ekonomske zaostalosti, te kontraverznim odnosom dijela građana prema državi - poručio je Đukanović.

Ističe da su napravljeni značajni iskoraci koje niko ne može da potcjenjuje.

- Snaga naše vizije došla je i nakon promjene vlasti i nedavnih predsjedničkih izbora. Pokazali smo svoj demokratski kapacitet i time dodatno uzdigli Crnu Goru. Površne primjedbe sa zapadnih adresa o nesmjenjivosti vlasti izgubile su vjerodostojnost. Nadam se i da su neki naši partneri shvatili da svaka promjena ne znači promjenu nabolje.

Nova epoha političkog života

Đukanović kaže da ima utisak da je većina evropskih partnera shvatila da su u Crnoj Gori dobili ono što nisu željeli, a da je Crna Gora nakon ovih promjena ušla u novu epohu političkog života.

- Prošle godine sam govorio zašto je smijenjena Krivokapićeva vlada koja je destabilizovala društvo i državu, ali i o razlozima podrške Abazovićevoj vladi. Podržali smo je s ciljem da se deblokira evropski proces, da se vrati povjerenje investitora i da se radi na pripremi izbora. Nažalost, ništa od toga nije urađeno. Propuštena je iznenada iskrsla šansa zbog rata u Ukrajini da se ubrza evropski put Crne Gore. Vladi je izglasano nepovjerenje, a onda je i raspušten Parlament poznat po svom aantiustavnom djelovanju.

On tvrdi da će Abazovićeva vlada po neradu i štetnim odlukama biti upamćena kao najgora u historiji političkog života u Crnoj Gori.

- Navodno oslobodilačkom politikom, došlo je do urušavanja sistema obrazovanja, zdravstva, ekonomije, javnih finansija... Evropske integracije su zaustavljene, a doveden je u pitanje i kredibilitet Crne Gore kao NATO partnera. Mukotrpno građeni ugled zemlje ozbiljno je uzdrman.

Stabilna i kompetentna vlada

Đukanović ističe da je Crnoj Gori nasušno potrebna stabilna, kompetentna, patriotska vlada, koja će afirmisati građansku državu i multietničku demokratiju i ostvariti članstvo u EU.

- Vanredni izbori su prva velika šansa i velika nada, jer Crna Gora je ponovo na strateškoj raskrsnici s koje je moguće natrag u Evropu ili u balkanski nacionalizam - poručio je Đukanović.

Dodaje da je uprkos neznanju, neradu i lošoj namjeri pojedinaca, Crna Gora ostala posvećena evropskoj perspektivi, obavezama iz NATO i prioritetima iz spoljne politike.

- Vjerujemo da će Vlada izabrana nakon skorih izbora preuzeti odgovornost i stvoriti uslove za odvijanje normalnog političkog života u Crnoj Gori. Vjerujem i u bolju Crnu Gori i u bolju Evropu. Nema vječne vlasti, samo je Crna Gora vječna. Čestitam građanima 21. maj, Dan nezavisnosti - poručio je Đukanović.

Pravo iskušenje slijedi nakon izbora, ogledat će se u hrabrosti lidera partija da naprave koalicije

Na pitanje šta očekuje od predstojećih izbora i kako planira da se angažuje u kampanji Đukanović je kazao da očekuje da izbori proteknu u demokratskoj atmosferi, te da će dati jasan pregled rejtinga partija i politika koje se vode.

- Vjerujem također da će se i tim rezultatima nedvosmisleno pokazati dominacija opredjeljenja građana za dalji proevropski razvoj. Vjerujem da će partije koje su se rezultatima dokazale kao proevropske i partije koje se najavljuju i predstavljaju kao proevropske imati većinsku podršku građana. Na pravom iskušenju ćemo tek biti nakon izbora. Ono će se ogledati u hrabrosti i odlučnosti lidera partija da naprave koalicije koje će biti u stanju da odgovorno vode računa o interesima Crne Gore. Najvažniji je nastavak puta evropskog razvoja. Sve ostalo su nepametne kalkulacije, a jedna od njih je - samo ne sa prethodnom vlašću. Ta vlast baštini rezultate proevropskog razvoja i ne predstavlja se najavom svoje evropske politike, nego rezultatima. Iz istraživanja javnog mnjenja rekao bih da građani žele taj put - rekao je Đukanović.

Dodao je i da imamo partije koje se svojim nazivom ili programom predstavljaju kao evropske.

- Ako bude hrabrosti i mudrosti, eto prilike da se formira vlada.

Đukanović je rekao i da nema namjeru da "mijenja dres".

- U svakoj prilici i u svakom svojstvu nastavit ću da podržavam tu politiku, pa i partiju na čijem sam čelu bio donedavno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.