NOVI ZAKON

Ovo je novi prijedlog HDZ-a Hrvatske o krojenju izbornih jedinica: Najveća promjena je u Zagrebu

Zadržao se koncept sa deset izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika, ali su se neke granice korigovale

Andrej Plenković. Printscreen

E. A.

22.5.2023

Prijedlog novog Zakona o izbornim jedinicama u Hrvatskoj je završen. U ponedjeljak poslijepodne je predstavljen Predsjedništvu HDZ-a Hrvatske, u utorak će se prezentirati koalicijskim partnerima, a u četvrtak bi putem savjetovanja sa zainteresiranom javnošću trebao biti prezentiran i široj javnosti.

Prema neslužbenim informacijama iz HDZ-a Hrvatske, zakon je prezentirao ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica koji se video linkom javio iz Šibenika gdje je s Amerikancima organizirao konferenciju o kibernetičkom kriminalu.

Zadržao se koncept sa deset izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika, ali su se neke granice korigovale.

U četvrtoj izbornoj jedinici, obuhvata Osječko-baranjsku županiju, koja je doživjela veliku depopulaciju morale su se proširiti granice, a one su protegnute na Koprivničko-križevačku županiju.

Male korekcije doživjela je Bjelovarsko-bilogorska županija u kojoj bazu ima HDZ-ov koalicijski partner HSLS, no one nisu značajnije.

Tri jedinice

Najveća promjena se odnosi na Grad Zagreb koji više neće biti podijeljen na četiri izborne jedinice, nego na njih tri.

Dobro upućen izvor iz vrha HDZ-a otkriva kako je Zakon o izbornim jedinicama u zadnji čas doživio neke preinake koje se odnose na zagrebačke izborne jedinice. One će biti podijeljene na tri jedinice, a VII. se više neće protezati kroz zagrebačka naselja.

Odustalo se, međutim, od ideje da se izborne jedinice započinju brojati iz glavnog grada i da se kroz njega protežu I., II. i III. izborna jedinica što je podrazumijevalo da aktualna III. izborna jedinica koja obuhvaća sjeverozapadnu Hrvatsku zamijeni naziv sa šestom koja se dijelom proteže kroz Zagreb.

Teritorijalne poveznice

Glavni grad će tako biti podijeljen na I., II. i VI izbornu jedinicu koja ga i sada dijelom obuhvaća. Gornja i Donja Dubrava te Sesvete bit će kao i do sada u II. izbornoj jedinici, dok će preostalih 14 zagrebačkih naselja biti podijeljeno na I. i na VI. izbornu jedinicu.

Treća izborna jedinica obuhvata će Varaždinsku, Krapinsko-zagorsku i Međimursku županiju u cijelosti, a u njoj će biti još i manji dio zagrebačke županije, i to nekoliko županija koje su teritorijalne povezane s Krapinsko-zagorskom županijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.