DRŽAVNI SEKRETAR

Đerlek o stanju ranjenih u dva masakra: Troje pacijenata i dalje u teškom stanju

Kako objašnjava, svi pacijenti su imali politraume i morali su da naprave prioritete prilikom zbrinjavanja

Đerlak: Svi su stabilno i van životne opasnosti. Printscreen

E. A.

25.5.2023

Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr. Mirsad Đerlek rekao je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, da se 11 ranjenih u pucnjavama u OŠ "Vladislav Ribnikar" i u okolici Mladenovca i Smedereva još nalazi na bolničkom liječenju.

- Na Institutu za majku i dijete je pacijent koji ima ozbiljne komplikacije zbog povrede vratne kičme i on će, vjerovatno, nastaviti liječenje u Čikagu – spremamo dokumentaciju i država će snositi sve troškove - rekao je Đerlek.

Kako objašnjava, svi pacijenti su imali politraume i morali su da naprave prioritete prilikom zbrinjavanja. U KBC Zemun je pacijent s ortopedskim problemima, dok je devetero ranjenih u Urgentnom centru. Svi su stabilni i van životne opasnosti.

Odstranjen bubreg

U najtežem stanju su pacijent (1997) kome je odstranjen bubreg, a očekuje se i intervencija na krvnim sudovima, zatim pacijent (1972) s povredom grudnog koša koji očekuje ortopedsku operaciju. Djevojci (2005) koja je zadobila dvije prostrijelne rane je odstranjen bubreg, njoj je povrijeđena jetra i imala je operaciju debelog crijeva.

- Očekujemo još operacija, kako bismo je osposobili za puštanje kući - rekao je Đerlek.

Ističe da će biti potrebno mnogo vremena da se svi pacijenti oporave, da slijedi rehabilitacija, kao i da će biti potrebna psihosocijalna podrška.

- Ovako stresne situacije koje niko nije očekivao ostavljaju ozbiljne posljedice po mentalno zdravlje – na roditelje, učenike, nastavnike, siguran sam da ćemo omogućiti kvalitetnu zdravstvenu uslugu za sve koji su ovo doživjeli - rekao je Đerlek.

Formirani timovi za psihološku podršku

Govoreći o preduzetim mjerima, Đerlek je podsjetio da su još 4. maja reagovali formiranjem timova za psihološku podršku roditeljima, nastavnicima i učenicima, odnosno otvaranjem telefonskih linija za sve kojima je to potrebno.

Đerlek navodi da je potrebno multisektorsko jačanje saradnje između Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvjete i Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja. Srednjoročno se radi na projektima koji se bave rješavanjem kriza i smanjivanjem posljedica.

- Angažovat ćemo veliki broj stručnjaka da razgovaraju s roditeljima, nastavnicima, učenicima i da se vidi koliko je sve to utjecalo na mentalno zdravlje u pojedinim školama - rekao je Đerlek za "RTS".

Treća mjera je proširivanje na 1.800 škola u cijeloj Srbiji, pri čemu neće biti izostavljeni ni srednje škole ni fakulteti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.