"SRPSKA LISTA"

Goran Rakić od Vučića traži da suspenduje dijalog s Prištinom

Smatramo da je svaki dalji razgovor s Prištinom u postojećim okolnostima, ne samo nelogičan, nego i kontraproduktivan, rekao je

Goran Rakić. Milos Tesic/ATAImages/PIXSELL

Anadolija

27.5.2023

 "Srpska lista" je danas saopćila da od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića traži da suspenduje dijalog dok se sa sjevera Kosova ne povuku "Kurtijevi fiktivni gradonačelnici".

Predsjednik "Srpske liste" Goran Rakić je na danas održanoj konferenciji za medije u Severnoj Mitrovici izjavio da je srpski narod zabrinut zbog nasilnog upada specijalaca Policije Kosova u općine Zvečan, Leposavić i Zubin Potok.

Upućen apel

- Upućujemo molbu, apel, zahtjev, svom predsjedniku Vučiću i čitavom državnom rukovodstvu da odmah suspenduju bilo kakvo dalje učešće Beograda u dijalogu s Prištinom. Smatramo da je svaki dalji razgovor s Prištinom u postojećim okolnostima, ne samo nelogičan, nego i kontraproduktivan - istakao je Rakić.

On je kazao da bi nastavak razgovora s "Kurtijevim režimom, nakon jučerašnjeg terora, mu poslao poruku da je takvo postupanje isplativo".

Rakić je kazao da traže da odluka o privremenom učešću zvaničnika u dijalogu bude ukinuta tek kada Priština povuče sve specijalne jedinice Policije Kosova sa sjevera i povuče sve svoje organe i napusti zgrade općinskih uprava na sjeveru Kosova.

Predsjednik "Srpske liste" je kritikovao i KFOR, koji, kako je kazao, nije reagovao. Rakić je dodao da će danas kontaktirati komandanta KFOR-a i tražiti od njega da se radnici koji su radili u općinama vrate na svoja radna mesta, a da se oni koji su sa specijalnim jedinicama upali i "oteli općinu", napuste zgradu.

KFOR osudio ponašanje

Mirovne trupe NATO-a na Kosovu, KFOR, sinoć su oštro osudile jednostrane akte nasilnog ulaska novoizabranih kosovskih gradonačelnika u zgrade opština na sjeveru Kosova i pozvale sve strane da se uzdrže od nasilja koje bi moglo da ugrozi bezbjednost na Kosovu.

KFOR je poručio da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja da bi se izbegla dalja eskalacija.

- Dijalog i diplomatija su jedini put ka trajnom miru i sigurnosti na Kosovu - saopćeno je KFOR-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.