TENZIJE

Četvrti dan protesta na sjeveru Kosova, okupljanje građana u južnom dijelu Mitrovice

Most preko Ibra je nakon sukoba na Kosovu podijelio Mitrovicu na dva dijela

Protesti na Kosovu. Twitter

FENA

1.6.2023

Na sjeveru Kosova četvrti dan zaredom nastavljeni su protesti kosovskih Srba, a generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je danas da je NATO spreman rasporediti još više vojnika na Kosovu, kako bi ugušio nasilje te dodao da je prvo pojačanje od 700 vojnika na putu tamo.

Stoltenberg je istakao kako je nasilje nad vojnicima NATO-a potpuno neprihvatljivo te dodao da saveznici pripremaju još trupa u slučaju da NATO treba poslati dodatna pojačanja u regiju.

Na sjeveru Kosova došlo je do eskalacije sukoba nakon što su novoizabrani gradonačelnici, Albanci preuzeli dužnost u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, s većinskim srpskim stanovništvom, što je rezultat aprilskih izbora koje su bojkotirali Srbi.

Nakon što je u ponedjeljak povrijeđeno 30 pripadnika KFOR-a i 52 srpska demonstranta, NATO je odlučio pojačati svoju misiju od 4000 pripadnika u regiji sa 700 dodatnih vojnika.

Četvrti dan protesta popraćen je i međusobnim optužbama kosovske predsjednica Vjose Osmani i srbijanskog predsjednika za tenzije na sjeveru Kosova, koji borave na samitu u Moldaviji, gdje je Osmani demantirala navode pojedinih medija o sastanku s Vučićem.

Tako kosovska predsjednica tvrdi da Srbija mora prekinuti svoje aktivnosti usmjerene na destabilizaciju Kosova, kako bi okončala nasilje na sjeveru zemlje, a Vučić je u četvrtak pozvao kosovske vlasti da povuku novoizabrane gradonačelnike iz općina na sjeveru, kako bi se smanjile tenzije koje su izazvale sukobe.

Iako je kosovska policija pozvala danas građane da ne nasjedaju na pozive putem društvenih mreža za učestvovanje u protestima u južnom dijelu Mitrovice, mediji na albanskom javljaju da se jedan broj građana okopio kod mosta na Ibru.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla) rekao je da su pozivi na protest na jugu Mitrovice s ciljem pohoda prema sjeveru zemlje nepotrebni i ne pomažu Republici Kosovo, prenose Reporteri.

Most preko Ibra je nakon sukoba na Kosovu podijelio Mitrovicu na dva dijela, južni, gdje živi većinsko albansko stanovništvo, i sjeverni, gdje su većina Srbi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.