SRBIJA

Ko su ekstremni desničari iz "Narodnih patrola": Na protestima udarili narodnog poslanika

Nije tačno poznato kada je organizacija nastala, jer nije upisana u zvanične registre Srbije, ali u fokus javnosti došla je početkom 2020. godine

Vođa Damjan Knežević. DALIBOR DANILOVIĆ / RINGIER

Z. K. / Blic

4.6.2023

Sinoć su na protestu opozicije šamarali stranca i udarili narodnog poslanika, ali ni drugi incidenti, nasilje i napadi na neistomišljenike i na državu, nisu im nepoznati - ko su zapravo ekstremni desničari iz "Narodnih patrola"?

Zaustavljali migrante

Nije tačno poznato kada je organizacija nastala, jer nije upisana u zvanične registre Srbije, ali u fokus javnosti došla je početkom 2020. godine. Njen vođa je Damjan Knežević. Razvojni put ekstremističke organizacije bilježio je različite performanse: od antimigrantske politike, preko veza sa ruskim paramilitarcima, do sumnje da su pokušali da ruše ustavni poredak.

Prvi put se za sadašnje "Narodne patrole" čulo u februaru 2020. godine, ali pod drugačijim imenom - Narodna inicijativa "Nema predaje Kosova i Metohije". U februaru te godine su prvo u manjim mjestima u Srbiji, a onda i u Beogradu, održali skup protiv migranata. Činjenica da je Srbija dio tzv. "balkanske rute", preko koje ljudi koji bježe od rata i nasilja u pokušaju da se domognu zemalja Evropske unije, postala je glavni fokus desničarima pod okriljem "Narodnih patrola".

Knežević, koji se na društvenim mrežama predstavljao kao vođe te frakcije, u februaru 2020. organizovao je grupu nepoznatih muškaraca koja je u večernjim satima zaustavljala migrante i izbjeglice u Beogradu. Sa navučenim kapuljačama ih je "obavještavala" da im "zabranjuju kretanje", uz poruku da će "imati problem" ako neko napadne "srpske žene i muškarce".

Zloglasni Vagner

Iste godine Knežević svoju organizaciju počinje da naziva "Narodne patrole", a njihove antimigrantske akcije nastavile su se i narednih godina. U martu 2022, dok je invazija Rusije na Ukrajinu dobijala zamah, "Narodne patrole" pozvale su na "miting solidarnosti" sa ruskim narodom u Beogradu. Knežević je u novembru 2022. posjetio i tada tek otvoreni centar zloglasnog Vagnera u Rusiji.

- Mnogi moji prijatelji bit će ponosni što sam imao čast da posjetim Vagner centar - rekao je Knežević tada u video prilogu za ruske medije.

Srbija je, inače, dosad nekoliko puta završila u negativnom kontekstu u izvještajima stranih medija jer su na beogradskim fasadama osvanuli nacrtani simboli "Vagnera". Osnovano se vjeruje da i iza toga stoje "Narodne patrole".

Moskva godinama unazad forsira nekoliko organizacija i pojedinaca koji djeluju u Srbiji. Svi oni negiraju direktnu vezu sa Kremljom, a posebno režim Vladimira Putina kao izvor finansiranja. U decembru 2022. "Narodne patrole" pozvale su na protest na prelazu Jarinje, na administrativnoj liniji sa Kosovom i Metohijom. Okupljeni su izazvali manji sukob sa policijom.

"Narodne patrole" organizovale su i protest 15. februara 2023. godine u Beogradu, kad su ih pripadnici Žandarmerije spriječili da upadnu u zgradu Predsjedništva Srbije. Učesnici skupa su prethodno uklonili dio zaštitne ograde oko Predsjedništva, a pojedini su gađali zgradu jajima.

Ka glavnom ulazu u Predsjedništvo uputili su se, kako su naveli, da predaju zahtjeve predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, a glavni je prekid dijaloga sa Prištinom.

Nekoliko sati prije skupa, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije je saopćilo da je privelo dvoje lica kod kojih je pronađeno oružje, a koji su se uputili na taj događaj u Beogradu.

Privedeni članovi

"Narodne patrole" potvrdile su na svom telegram kanalu istog dana da su privedeni članovi te organizacije. Dan kasnije, "Narodne patrole" su na Telegramu objavile da je Knežević priveden zajedno sa još dva člana. U policijskom saopćenju je precizirano da je grupa privedena zbog "postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja".

Da podsjetimo, pripadnici "Narodne patrole" sinoć su se okupili u Pionirskom parku, gdje su istakli transparente. Rekli su da neće držati govore, ali da će se priključiti šetnji. Nešto prije 20 sati, na tada već skoro raščišćenom platou ispred Skupštine došlo je do incidenta kada je jedna grupa "Narodnih patrola" napala stranca koji je govorio engleski jezik i tukla ga. Reagovalo je obezbeđenje protesta i incident je suzbijen.

Kako su sinoć prenijeli neki od medija stranac je bio pripit i provocirao je pripadnike "Narodnih patrola" koji su mu udarili nekoliko šamara prije nego što ga je odvela policija. Navodno se radilo o članovima ove ekstremističke grupe Damjanu Kneževiću i Iliji Vuksanoviću.

Policija u civilu

Reporter "Blica" javio je sa protesta da je poslanik DS Miodrag Gavrilović izjavio da je pritekao u pomoć muškarcu koga je grupa mladića napala i da su ga gurali i bacili na zemlju. Kada se Gavrilović umješao, jedan napadač je vikao na njega, a zatim ga udario glavom u lice.

Gavrilović je izjavio da su tu bili policajci u civilu koji su reagirali "relativno brzo".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.