HRVATSKI PREMIJER

Plenković na sve većoj meti kritika opozicije

Mislim da cijela ova politika u posljednjih tridesetak godina na koji način HDZ upravlja našom zemljom sada dolazi na naplatu, rekao je Puljak

Andrej Plenković. AA

S. S.

13.6.2023

Na HRT-u je gostovao gradonačelnik Splita i predsjednik Centra Ivica Puljak. Govorio je o izazovima u upravljanju Splitom. Komentarisao je štrajk u pravosuđu i nadolazeću izbornu godinu. Otkrio je moguće koalicijske partnere i najavio iduće korake stranke.

 Istakao je da je ovakvo stanje posljedica HDZ-ovog upravljanja Hrvatskom.

- Nisam bio na sudovima, inače, to su situacije koje ja izbjegavam koliko god je moguće. Više se koncentrišem na operativne poslove, vidio sam i pratim što se događa - nastavio je.

- Mislim da cijela ova politika u posljednjih tridesetak godina na koji način HDZ upravlja našom zemljom sada dolazi na naplatu. Retorika (Andreja Plenkovića) je kao da nama on nešto daje, u biti, da HDZ nije upravljao ovom zemljom, svi bi imali 500 eura veću plaću - rekao je.

Sve veći zahtjevi

Osvrnuo se i na sve veće zahtjeve različitih sindikata uoči izborne godine.

- S obzirom na to da HDZ pokušava podmititi svoje građane, to je dosad naizgled i funkcioniralo. Mislim da su građani napokon shvatili ko je Andrej Plenković i ko je HDZ. Da HDZ nije upravljao zemljom, situacija bi bila mnogo bolja - rekao je.

- Uvijek govorim da, dok je HDZ na vlasti, Hrvatska nema šanse, njih treba dva mandata odspojiti od javnog novca - dodao je.

Gradonačelnik Splita je rekao kako je održano već pet konferencija na kojima su ljudi različitih profila prezentirali svoje ideje. Izrazio je želju za smanjenjem broja gradova i općina.

- Mi smo organizirali pet konferencija u raznim gradovima Hrvatske. Nastavit ćemo s tim. Pozivamo ljude različitih profila da nam predstave svoje ideje. Jedna od njih u ovoj diskusiji oko poreza i prireza je da smanjimo broj gradova i općina s 556 na 120 urbanih centara koji bi bili motori razvoja Hrvatske, rekao je Puljak.

Smatra kako je to jedan od načina prelijevanja novca u džepove građana. Dodao je kako bi se oslobodio novac i za ostale projekte.

- Uštedio bi se značajan novac koji bi se mogao preliti na povećanje standarda naših građana, ali ne samo to, nego i na izgradnju infrastrukture u gradovima i urbanim centrima. To su ideje da ukinemo županije i da ih pretvorimo u nekoliko regija - nastavio je.

Moderne tehnologije

- Dolazi moderno vrijeme i vrijeme modernih tehnologija. Moramo hvatati korak sa svijetom, inače ćemo ostati zemlja koja je na začelju Europe - zaključio je.

Puljak je otkrio da su postojali sastanci s SDP-om i Možemo. Najavio je daljnji tok kada je u pitanju saradnja.

- Mi smo razgovarali s kolegama iz SDP-a i Možemo. Zaključili smo da ćemo neko vrijeme graditi svi svoje opcije. Onda ćemo se za nekoliko mjeseci vidjeti ponovno, napravit ćemo istraživanje i vidjeti koji je najbolji način da srušimo HDZ i odspojimo ga od javnog novca barem dva mandata, rekao je.

- Mi gradimo sebe, privlačimo ljude različitih profila, onda ćemo vidjeti na koji način se možemo udružiti s drugima, kazao je.

Rekao je i koji je daljnji plan ako ne bude predizborne saradnje.

- Ja iz ove perspektive ne bih spekulirao. Nama u obzir dolazi suradnja sa svima onima koji žele srušiti HDZ. Uvijek kažem da smo spremni za novi početak, ali ovog puta bez HDZ-a. Oni koji žele istu tu ideju, mi smo apsolutno za suradnju s nekom od opcija koje dijele osnovne vrijednosti s nama, dodao je.

Kratko se osvrnuo i na događaje na desnici, zaključio je da saradnja s DP-om, vjerovatno, ne dolazi u obzir.

- Domovinski pokret, ne da se nije jasno opredijelio prema HDZ-u, nego je rekao da je njima HDZ prihvatljiv kao koalicijski partner. To nama nije nikako prihvatljivo - dodao je.

Zakon o izbornim jedinicama

Puljak je kazao kako je HDZ novi Zakon o izbornim jedinicama zasigurno napravio po svojoj mjeri.

- HDZ će napraviti sve da zadrži ovakav sustav koji njima odgovara, koji nije niti zakonski niti je etičan. Oni imaju suce na svojoj strani i definirali su pravila. Mi moramo imati bolju ekipu i pobijediti ih na njihovom terenu - rekao je.

- GONG se borio za najdemokratskije moguće metode. Ono što zaista nije uredu je da određeni birači imaju manju vrijednost nego što imaju drugi. Ti smjerovi bi bili mnogo bolji - kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.