PORTPAROL EU

Stano: EU uvela restriktivne mjere protiv Kosova, raspravljamo o narednim koracima

Stano je naveo da su uvedene mjere protiv Kosova privremene i da se mogu ukinuti

Peter Stano. Printscreen

H. J. I.

14.6.2023

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas na konferenciji za medije da Brisel uvodi restriktivne mjere protiv Kosova, bazirane na jasnim pravnim osnovama i da su neke odmah primijenjene, ali i da se o sljedećim koracima i dodatnim mjerama raspravlja.

Stano je naveo da su uvedene mjere protiv Kosova privremene i da se mogu ukinuti.

Nema sankcija

- Nema sankcija, nego EU usvaja restriktivne mjere bazirane na jasnim pravnim osnovama definisane od strane članica poslije dugačkog procesa rasprava. Nema sankcija protiv Kosova već ima serija mjera ili prijedloga za seriju mjera, i neke su odmah primijenjene i o nekim se dalje raspravlja, i članice će raspravljati i odlučivati o tome idemo li na sljedeći korak. Spektar mjera je relativno širok, ali one se mogu opozvati i privremene su i uvodit će se u skladu sa razvojem situacije na terenu - kaže Stano.

Na pitanje o lokalnim izborima održanim 23. aprila u četiri opštine na sjeveru Kosova, Stano je rekao da je na njima izlaznost bila "veoma, veoma niska, kao i da nisu donijeli potrebno rješenje situacije".

- Oni su samo doprinijeli novoj eskalaciji nasilja. Imamo erupciju tenzija i nasilja. Ima toliko problema i izazova. Pokušavamo da pomognemo da se prevaziđe kriza - rekao je Stano.

Intenzivni konkakti na najvišem nivou

Stano je naveo da su tokom prethodnih dana imali veoma intenzivne kontakte na najvišem nivou između Evropske unije i partnera sa obije strane, kako bi se pronašao način da se izađe iz statusa kvo na Kosovu, jer kako navodi "opet imamo situaciju koja nam pokazuje da nema deeskalacije".

- Rekli smo status kvo mora biti završen, moramo izaći iz krize i nastaviti proces smirivanje situacije na sjeveru Kosova. Ponavljamo pozive premijeru Kurtiju koji u ovom slučaju nije uspio da preduzme korake za deekalaciju sukoba - rekao je Stano.

On je dodao da će se nastaviti diplomatske aktivnosti Evropske unije i da su 27 članica EU pripremile restriktivne mjere koje će biti primijenjene i i koje će dati efekte u odnosu na Kosovo.

- I dalje očekujemo od premijere Kurtija da primjeni korake kako bi odmah došlo do deeskalacije sukoba, a ukoliko do toga ne dođe posljedice će biti suspendovanje kontakata na visokom nivou - rekao je Stano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.