"KRALJ KRIPTOVALUTA"

Do Kvon osuđen na četiri mjeseca zatvora u Crnoj Gori

Oni su uhapšeni 23. marta na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike

Do Kvon. Boris Pejović / Vijesti.me

H. J. I.

19.6.2023

Državljani Južne Koreje Kvon Do Hjeong i Hond Čan Jun osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja dokumenata.

Oni su uhapšeni 23. marta na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Pasoše nabavili preko agencije u Singapuru

Graničnom policajcu koji je provjeravao dokumente upalila se aplikacija “Find” sa upozorenjem – “uhapsiti”.

Njih dvojica su prvobitno negirali da su dokumenti lažni, a zatim su prošle sedmice objasnili da su lažne pasoše Kostarike i Belgije nabavili preko agencije u SIngapuru.

U obrazloženju zahtjeva za hapšenje pisalo je i da ga potražuje kancelarija Interpola u Seulu zbog višemilionske prevare.

Inspektori kojima je državljanin Južne Koreje predao pasoš Kostarike, odmah nakon toga kontaktirali su kolege iz Interpola u San Hoseu.

Prevara teška 40 milijardi dolara

Pregledom njegovog prtljaga inspektori su pronašli i putne isprave Belgije i Južne Koreje.

Provjerama je utvrđeno da su i belgijske isprave koje je posjedovao Kvon falsifikovane.

Iako je za njima raspisana potjernica zbog krivičnog djela kriminalno udruživanje, a za Kvonom, nekadašnjim, kako ga zovu, “kraljem kriptovaluta”, i zbog optužbi za prevaru tešku 40 milijardi dolara, oni nisu saslušani po tom osnovu.

Njima je na zahtjev Južne Koreje određen ekstradicioni pritvor, a Do Kvon je nedavno umešan i u aferu sa liderom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem.

On je navodno poslao pismo premijeru Dritanu Abazoviću u kom navodi da je finansirao Spajićevu kampanju, što je lider Evrope sad oštro negirao.

Kvonov advokat nedavno je izjavio kako on nije izneo takve tvrdnje, već da je u pitanju politički obračun.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.