PORTPAROL EK

Stano: EU traži hitnu deeskalaciju, u suprotnom konkretni potezi prema Prištini i Beogradu

Stano je rekao da kosovski premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još nisu potvrdili dolazak u Brisel na "krizni sastanak"

Printscreen

FENA

19.6.2023

 Evropska unija očekuje "opipljive korake" vlasti u Prištini i Beogradu za smanjivanje zaoštravanja na Kosovu i dolazak čelnika dvije strane na "krizni sastanak" u Brisel, a u suprotnom će uslijediti "konkretni potezi" šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja, izjavio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano.

Stano je rekao da kosovski premijer Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić još nisu potvrdili dolazak u Brisel na "krizni sastanak", na koji ih je Borelj pozvao radi pronalaženja rješenja za najnoviju krizu na sjeveru Kosova i razgovora o sprovođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije, prenosi Beta.

Borelj i EU traže da Kurti i Vučić dođu u Brisel "bez preduslova" i da se angažuju na rješavanju krize, a u suprotnom će "biti posljedica koje će neizostavno osjetiti i građani Kosova i Srbije", dodao je Stano, navodeći da će za to "isključivo biti odgovorni lideri, premijer Kurti i predsjednik Vučić, i niko drugi".

- Ali trenutno smo usredsređeni na to što je istinski potrebno i hitno, a to je smanjivanje zaoštravanja i pronalaženje izlaza iz krize - kazao je Stano.

Ministri vanjskih poslova članica EU sljedećeg ponedjeljka će razmotriti i donijeti zaključke o tome da li čelnici vlasti u Prištini i Beogradu povlače "razumne poteze" za smanjivanje napetosti, uključujući dolazak na "krizni sastanak" u Brisel, što će se odraziti i na "evropski put i perspektivu Kosova i Srbije", dodao je Stano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.