LJETNA SEZONA

Šta se dešava u Makarskoj: Plaže pune, smještaji zjape prazni

Plaža u centru Makarske je krcata, a mjesto za peškir može se pronaći tek u hladu

Plaže pune, smještaji zjape prazni. Printscreen

D. H.

26.6.2023

Cijene su veće nego prošle godine, no turista ne manjka. Možda je skupo Hrvatima, ali čini se da nije i strancima. Ipak, u junu Makarska rivijera bilježi pad od 6 posto i u broju turista i u noćenjima u odnosu na prošlu godinu.

Smještaji zjape prazni

Plaža u centru Makarske je krcata, a mjesto za peškir može se pronaći tek u hladu.

Ali zato kreveti u privatnom smještaju zjape prazni – predsezona je u potpunosti podbacila kaže za N1 Anđelko Kujundžić, predsjednik makarske Udruge iznajmljivača obiteljskog smještaja.

- Što se tiče ove godine po meni predsezona je rupa. Privatnom smještaju po mom mišljenju manjka 30 posto gostiju - rekao je.

Da je tome tako govore i službene brojke. Makarska u predsezoni bilježi pad od čak 25 posto dolazaka stranih gostiju. No ne priznaju to u turističkoj zajednici.

Ipak u plusu

- Nije baš da su podbacile, mi u pravilu imamo i više gostiju nego što smo ih imali prošle godine u prvih šest mjeseci kad se zbroji. Ako se uzimaju pojedinačno dani, sedmice, onda naravno da može biti negdje više negdje manje, ali u globalu mi smo u plusu - rekao je Jadran Puharić, direktor TZ Grada Makarske.

Ali zato su njihovi iznajmljivači u minusu. Noć u ovom apartmanu trenutno košta 40, a u srcu sezone 55 eura, pa iznajmljivači kažu – nije do cijene već crnog tržišta u gradu.

- Imamo oko 2.970 stanova neprijavljenih u Makarskoj. Kad to zaokružimo na tri, neka je po dva ili dva i pol kreveta, to je 8-9 hiljada kreveta koji su van naše udruge i općenito van iznajmljivača - kaže Kujundžić.

A je li do cijene?

A gosti pomno gledaju i u cjenovnike restorana – dvije piletine s pomfritom ovdje koštaju oko 25 eura. Obična kafa ovisno o lokaciji – od jednog eura i 15 centi do dva na rivi. Sat parkinga na rivi četiri, a kugla sladoleda dva eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.