HRVATSKI PREMIJER

Plenković: Crna Gora da procesuira ratne zločine nad Hrvatima i riješi pitanja odštete logorašima

Dodao je da Zagreb i Podgorica trebaju riješiti i "konačno pitanje granice između Hrvatske i Crne Gore" bilateralnim putem

Andrej Plenković. Fena

S. S.

28.6.2023

Hrvatska očekuje od Crne Gore da se procesuiraju ratni zločini nad Hrvatima u Crnoj Gori i riješe pitanja odštete logorašima i sva druga otvorena pitanja, rekao je premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon bilateralnog sastanka s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem u utorak u Podgorici, prenosi Jutarnji list pozivajući se na agenciju HINA.

Navodi se da je Plenković razgovarao s Milatovićem o odšteti logorašima, još 14 nestalih Hrvata i potrebi procesuiranja ratnih zločina, kao i graničnom pitanju i školskom brodu Jadran.

Ozbiljnost teme

- Očekujemo od tužilaštva u Crnoj Gori da pokrene procese koji se nisu pokrenuli - rekao je Plenković novinarima nakon razgovora.

Plenković je poručio da je novoizabrani crnogorski predsjednik "razumio ozbiljnost te teme" za "Hrvatsku i hrvatske branioce, porodice nestalih i logoraše i da je obećao da će preduzeti dodatne napore za rješavanje tih pitanja".

Dodao je da Zagreb i Podgorica trebaju riješiti i "konačno pitanje granice između Hrvatske i Crne Gore" bilateralnim putem.

Plenković se nakon samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) sreo s predstavnicima hrvatske zajednice i hrvatskih kompanija u Crnoj Gori.

Pozdravio je što je izvoz Hrvatske u Crnu Goru prešao 300 miliona eura, ali i izrazio želju da se riješe otvorena pitanja s Crnom Goromm

- Još je 14 nestalih. Mi nismo zadovoljni da se ovdje nisu procesuirali ratni zločini koji su se dogodili nad Hrvatima. Želimo da se otvorena pitanja riješe, a Hrvatska Crnoj Gori prenese svoja dragocjena iskustva u procesu pristupanja Evropskoj uniji - poručio je premijer Hrvatske.

Intezitet dinamici procesa

Na susretu je bio i Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative (HGI).

Naglasio je da je HGI posvećen putu Podgorice prema članstvu u Evropskoj uniji.

- I dalje ćemo se zalagati za to. Ne samo da ćemo davati intenzitet dinamici tog procesa, već ćemo i generisati sam proces - rekao je Vuksanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.