DATIRA IZ 16. STOLJEĆA

Crna Gora: Ministarstvo opredijelilo 21 hiljadu eura za zaštitu i izradu kopije Kura'na Husein paše Boljanića

Reis-l-ulema islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić predao je resornoj ministrici Maši Vlaović Kur'an

Reis Fejzić i Vlaović. MKM

S. S.

8.7.2023

Ministarstvo kulture i medija Crne Gore je za izradu konzervatorskog projekta, sprovođenje mjera zaštite i izradu kopije Kur'ana Husein paše Boljanića, koji datira iz 16.stoljeća, opredijelilo 21 hiljadu eura.

Reis-l-ulema islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić predao je resornoj ministrici Maši Vlaović Kur'an koji će dalje biti proslijeđen Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore na izradu konzervatorskog projekta i sporovođenja mjera zaštite i izradu kopije tog djela, saopšteno je iz ovog vladinog resora.

Predan rad i vizija

Vlaović je u razgovoru sa Fejzićem pozdravila predan rad i viziju Islamske zajednice u domenu očuvanja kulturnih dobara, a Centru za konzervaciju i arheologiju Crne Gore poželjela srećan rad i uspješnu realizaciju tog izuzetno važnog projekta u oblasti kulturne baštine.

Fejzić je kazao da Kur'an datira iz 16. vijeka i predstavlja najvredniju rukopisnu vjersku knjigu u islamu, sa područja Crne Gore i šire.

- Umijeće izrade tadašnjih majstora, kao i umjetnički izraz daju mu posebnu vrijednost. Ovim projektom ćemo u domenu konzervacije unaprijediti stanje izdanja, te sačuvati i očuvati ovaj jedinstveni i rijedak primjerak islamske kaligrafije kao dio islamske kulturne baštine ovih prostora - rekao je Fejzić.

Kuran Husein paše Boljanića. MKM

Kur'an Husein paše Boljanića je jedinstven primjerak u regionu, po stilu pisanja, kaligrafiji i knjigoveštvu.

Očuvanje kulturnih dobara

Projekat se realizuje kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za 2023. godinu, a u saradnji Ministarstva kulture i medija i Islamske zajednice u Crnoj Gori, dok je nosilac izrade projekta Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

Konzervatorska istraživanja obuhvataju utvrđivanje postojećeg stanja knjige, izradu projekta na osnovu kojeg će se sprovesti odgovarajuće konzervatorske mjere i izradu replika/kopija Kur'ana.

Konzervatorski tretman realizovaće JU Centar za konzervaciju i arheologiju, reprezentativna ustanova iz oblasti konzervatorske djelatnosti osnovana od Vlade koja posjeduje kadrovske i tehničko tehnološke kapacitete za ovu specifičnu i veoma kompleksnu vrstu poslova, naveli su iz Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.