EUROPARLAMENTARKA

Zovko: RS i dalje koči, potreban konačni dogovor oko Izbornog zakona

Zovko je rekla da u Evropskom parlamentu traži veliki angažman oko Bosne i Hercegovine

Željana Zovko. HRT

S. S. / HRT

11.7.2023

Na plenarnom zasjedanju u Europskom parlamentu u Strazburu raspravljalo i o izvještaju o Bosni i Hercegovini. Zastupnici su pozvali Evropsku uniju da ubrza proces pristupanja Bosne i Hercegovine i upozorili na neke probleme.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko kazala je u programu HRT-a da je promjena izbornog zakona u BiH glavni preduslov da bi BiH profunkcionisala i da će biti Sizifov posao provesti i usaglasiti sve ono što je potrebno.

Preduslov za funkcionalnost

- Ako se ne promijeni Izborni zakon u Bosni i Hercegovini, koji je glavni preduslov da bi BiH profunkcionisala i da bi se sve ono što je potrebno provesti i usuglasiti, kapilarno provelo kroz čitavu Bosnu i Hercegovinu i da bi se sve odluke Ustavnog suda ispoštovale... Mislim da će to biti Sizifov posao - kazala je Zovko.

Dodala je da pozdravlja rad predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto. Zovko je poručila da Krišto ima veliko parlamentarno iskustvo, te da ulaže velike napore i da su se "zbog njezinog zalaganja i truda otvorila sredstva za projekte u Federaciji, i to za četiri velika i značajna projekta".

- Međutim, Republika Srpska i dalje koči i zbog svega onoga što smo vidjeli u današnjem pozivu i na sankcije i na dalji nastavak zamrzavanja sredstava, ne mislim da će išta biti moguće ukoliko se stvarno ne sjedne za sto, i američka i evropska administracija, i konačno se krene da se usaglasi ono što je temeljno a to je da se konačni dogovor o tome kako će BiH u stvari imati taj svoj Izborni zakon i jednu relaksiraniju situaciju i onda krenuti ka daljnjem napretku - kazala je Zovko.

Kandidatski status

Zovko je kazala da se iduće godine održavaju Evropski izbori, te da se mnoge stvari trebaju promijeniti, primjera radi Komisija i Vijeće.

Rekla je da se Republika Hrvatska s predsjednikom Vlade Plenkovićem snažno založila da BiH zajedno s Ukrajinom i Moldavijom, zbog svoje sigurnosne situacije dobije status i da se još jednom pokaže dobra volja.

Rekla je da se taj trenutak sada treba iskoristi, jer bi sve drugo bilo stavljanje na kocku samu budućnost zemlje, jer okolnosti u svijetu nisu dobre.

Zovko je rekla da u Evropskom parlamentu traži veliki angažman oko Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.