HRVATSKA

Zaplijenjena zbirka umjetnina Ive Sanadera dodijeljena muzejima

Čak četiri djela Vlahe Bukovca - dobili su Muzeji i galerije Konavala - i to iz različitih Bukovčevih faza

Ivo Sanader. Patrik Macek / Pixsell

A. O. / HRT

22.7.2023

Umjetnička galerija Dubrovnik te Muzeji i galerije Konavala dobili su vrijedne umjetnine - inače dio zaplijenjene zbirke Ive Sanadera.

Ministarstvo kulture i medija, prema prethodnom mišljenju Hrvatskog muzejskog vijeća, donijelo je rješenje da se 12 umjetničkih djela dodijeli šest hrvatskih muzeja, piše HRT.

- Ja sam presretna što je Kuća Bukovac dobila povjerenje da će te slike prezentirati i čuvat za budućnost. Izuzetno smo sretni zbog ove akvizicije, oduševljeni su posjetitelji.

Oduševljenje opravdano. Jer da su zaplijenjene umjetnine bivšeg premijera išle na dražbu, muzeji i galerije zbog pomanjkanja novca za nabavu nove građe, zasigurno bi ispali iz tržišne utakmice.

Čak četiri djela Vlahe Bukovca - dobili su Muzeji i galerije Konavala - i to iz različitih Bukovčevih faza.

Pejzaž većeg formata

- Ove gore dvije iz pariškog i praškog, i mala skica iz 21 godine,godinu prije smrti koje je radio. Tako da sve dijelove naše zbirke upotpunjujemo, govori Antonija Rusković Radonić, direktorica Muzeja i galerija Konavala.

Istovremeno, "pelješki krajolik", pejzaž većeg formata Mate Celestina Medovića, obogatio je zbirku Umjetničke galerije Dubrovnik.

- Riječ je o žanru kojim je on ostvario svoje vrhunce, jedan od prvih hrvatskih slikara koji je emancipiro žanr pejzaža, nama je još posebno drago zbog ove slike jer je nastala u kasnoj pelješkoj fazi, nemamo puno slika iz kasne pelješke faze, priča Rozana Vojvoda, muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik.

- Djelo Pelješki krajolik zasigurno će nać posebno mjesto u našoj zbirci, jednako tako, u stalnoj izložbi s djelima iz zbirke moderne i suvremene umjetnosti UGD, ističe Tonko Smokvina, direktor Umjetničke galerije Dubrovnik.

Dostupne javnosti

Vrijedne umjetnine od iduće sedmcie bit će izložene i dostupne javnosti.

- Ta javna dostupnost te naše baštine hrvatske u našim muzejima to je jedna vrijednost iznad svih vrijednosti. Kad imate najveće remek djelo kad je negdje zavučeno u nekom magazinu ako je sakriveno od učenika, studenata ljubitelja umjetnosti istraživača onda to nema smisla, govori direktorica Rusković Radonić.

Preostale umjetnine iz Sanaderove zbirke iduće sedmcie stižu u druge hrvatske muzeje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.