ŽESTOKA REAKCIJA

Kurti: Ako dođe do ponovne eskalacije kriv je Beograd, Petković: Poznato je da je Kurti jedini izazivač tenzija

Kosovski premijer Albin Kurti je danas kazao da ga zabrinjava potencijal ponovne eskalacije, ali da, prema njemu, ona ne zavisi od Prištine

Petković i Kurti. KoSSev

S. S.

26.7.2023

Zaokružen je i drugi mjesec od početka novih tenzija na sjeveru Kosova, koje su uslijedile nakon lokalnih izbora koje su Srbi bojktovali.

Kosovski premijer Albin Kurti je danas kazao da ga zabrinjava potencijal ponovne eskalacije, ali da, prema njemu, ona ne zavisi od Prištine, nego od Beograda.

Na konferenciji za medije nakon što je održao ukupno 153. sjednicu vlade kaže da postoje garancije Vlade Kosova i njega kao premijera – da nikada, ničim i nigdje Priština ne doprinosi eskalaciji.

- Ono što nas sada brine, više od deeskalacije, jeste potencijal ponovne eskalacije. Osim što ponovna eskalacija nije na nama. Imate garanciju Vlade Republike Kosovo, naših državnih organa, mene kao premijera da nikada, ničim i nigdje ne doprinosimo eskalaciji – kazao je.

Smanjenje prisutnosti policije

Ako eskalacije bude, dodao je, adresa je – Beograd, dodao je.

Kurti je na sjednici kosovske vlade potvrdio dogovoreni plan za deeskalaciju na sjeveru Kosova.

Kurti je kazao da će se prisutnost policije u i oko općinskih zgrada na sjeveru Kosova smanjiti za 25 posto, ali ne i sa cjelokupnog područja.

- Dakle, 25 posto policajaca bit će prebačeno na drugo mjesto u istim općinama i nastavit će svoju dužnost tamo gdje postoji velika potreba za njima, jer smatramo da je situacija u blizini općinskih zgrada već dva tjedna relativno mirnija - istakao je.

Na ovu njegovu izjavu reagovao je v.d. direktora Kancelarije za Kosovo pri Vladi Srbije, Petar Petković uz poruku da je „svima odlično poznato da jedini koji izaziva tenzije, sukobe i nasilne akcije na sjeveru Kosova jeste Aljbin Kurti“ i to preko svojih „parapolicijskih falangi“.

Smatra da se ove njegove riječi mogu protumačiti samo kao „nove zlokobne prijetnje Srbima na sjeveru Kosova“, odnosno stvaranje „alibija za nove jednostrane akcije“.

Laži i obmane

- Poruke Albina Kurtija da se pribojava nove eskalacije situacije na sjeveru Kosova nisu ništa drugo do stvaranje alibija za nove jednostrane akcije Prištine, usmjerene protiv srpskog naroda“.

Petković tvrdi da će Kurti sada, za svaku eventualnu akciju protiv srpskog naroda na sjeveru – biti direktno odgovoran.

- Ne vrijede mu nikakvi pokušaji kriminalizacije miroljubivog srpskog naroda na sjeveru Kosova, niti medijski spinovi i zamjene teza, kada se zna ko je izvor svih problema - poručio je.

Pozvao je kosovskog premijera da „već jednom prestane da laže i obmanjuje“, jer je, dodao je, čitava međunarodna zajednica jasno označila Prištinu kao izvor nestabilnosti i jednostranih akcija na terenu.

Istakao je da Beograd i Srbi sa Kosovo nikome ne prijete, ne žele sukobe i konfrontacije, već:

- Samo žele da žive u miru, svoji na svome, sa svojim komšijama Albancima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.