SPORNA IMENOVANJA

Nastavlja se prepucavanje između Milanovića i Vlade Hrvatske

Za pojedina imenovanja koja se navode u predmetnom saopćenju, u skladu Zakonu o službi u OSRH, mora se provesti interni oglas, navodi MORH

Milanović i Banožić. Emica Elvedji/PIXSELL

S. S.

3.8.2023

Vlada Hrvatske je ocijenila da predsjednik te države Zoran Milanović nastupa ucjenjivački, no brzo je stigao odgovor iz njegovog Ureda, gdje navode kako se čeka „još samo provođenje interne procedure u MORH-u vezane uz dva imenovanja, a za koju ministar odbrane tvrdi kako je mora provesti".

Uslijedio je nakon toga i odgovor Ministarstva odbrane Hrvatske, a oni tvrde da je imenovanje direktora VSOA-e prioritet te da ne može biti uslovljeno imenovanjem na druge dužnosti u Vojsci Hrvatske.

Drugačija procedura

Reagiranje MORH-a prenosimo u cijelosti:

- Nastavno na saopćenje Ureda predsjednika RH objavljenog u srijedu 2. avgusta 2023. godine, Ministarstvo odbrane radi tačnog i objektivnog izvještavanja javnosti, dužno je reagirati.

Kako smo već više puta izvještavali, imenovanje direktora Vojno sigurnosno-obavještajne agencije potpisuju predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Republike Hrvatske, uz prethodno mišljenje Odbora za unutrašnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora.

Procedura imenovanja vojnih zapovjednika i drugih dužnosti u Hrvatskoj vojsci odvija se po drugačijoj proceduri, odnosno takve procedure propisane su Zakonom o odbrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske.

Napominjemo pritom kako prijedlozi imena kandidata na dužnosti koje se navode u predmetnom saopćenju, kod Predsjednika Republike stoje već mjesecima.

Podsjećamo i kako je ministar odbrane Mario Banožić više puta javno pozivao PRH na rješavanje pitanja imenovanja djelatnih vojnih osoba na nepopunjena zapovjedna mjesta i dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Nije riječ o čekanju

Međutim, zbog činjenice kako je do 10. avgusta 2023. potrebno imenovati direktora VSOA-e, to imenovanje je prioritet i ni na koji način ne može biti uvjetovano imenovanjem na druge dužnosti u Hrvatskoj vojsci.

Za pojedina imenovanja koja se navode u predmetnom saopćenju, u skladu Zakonu o službi u OSRH, mora se provesti interni oglas.

Nije riječ ni o kakvom “čekanju” ili provođenju interne procedure u MORH-u koju "ministar odbrane tvrdi kako je mora provesti", kako stoji u priopćenju Ureda PRH, već je riječ o zakonskoj obvezi. Isto tako, što se tiče VSOA-e, nakon usaglašenog prijedloga kandidata za direktora, ministar Banožić ispunio je svoje zakonom predviđene ovlasti i u petak uputio formalni prijedlog kandidata predsjedniku Vlade i predsjedniku RH, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane Republike Hrvatske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.