ALARMANTNO

U Srbiji zbog afričke svinjske kuge eutanazirano oko 20.000 svinja

Afrička svinjska kuga registrovana je kod više od 1.100 uzgajivača na teritoriji 32 općine

Nadzor je proveden nad 319.798 svinja. Facebook

A. O.

3.8.2023

U Srbiji je do 2. avgusta eutanazirano oko dvadeset hiljada svinja zbog afričke svinjske kuge (ASF), a potvrđeno je još 1.637 slučajeva, od kojih je 979 umrlo, saopćilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Afrička svinjska kuga registrovana je kod više od 1.100 uzgajivača na teritoriji 32 općine u 13 administrativnih okruga, a eutanazirano je 19.742 svinja sa zaraženih uzgajališta, navodi ministarstvo.

Potvrđeni slučajevi

Slučajevi su potvrđeni u Pčinjskom, Braničevskom, Pomorskom vojvodstvu, Podunavskom, Moravičkom, Južnobanatskom, Boru, Srednjebanatskom, Zaječarskom, Srijemskom, Šumadijskom i Južnobačkom okrugu, kao i na široj teritoriji Beograda.

Nadzor je obavljen na 319.798 svinja.

Sekretar Udruženja za stočarstvo Privredne komore Srbije veterinar Nenad Budimović rekao je za RTS da su poljoprivrednici dobro upoznati sa simptomima bolesti, ali i da je važno da znaju kako sprečiti njeno širenje.

Cijena svinjetine

On je upozorio da je pred nama period kada se postavlja pitanje šta će biti sa cijenom svinjskog mesa i brojem svinja.

- Svinjetina je porasla sa 2,3 na oko 3,3 eura po kilogramu - dodao je Budimović.

On je istakao da Srbija već ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa za sopstvene potrebe i da domaća proizvodnja zadovoljava oko 87 posto potreba tržišta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.