SPECIJALNI IZASLANIK

Lajčak pozdravio odluku o povlačenju 25 posto pripadnika Policije Kosova

Ovo je važan korak ka punoj deeskalaciji tenzija na sjeveru Kosova, rekao je

Miroslav Lajčak. Anadolija

S. S.

4.8.2023

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Prištine i Beograda, Miroslav Lajčak pozdravio je odluku o smanjenju 25 posto broja pripadnika Policije Kosova u i oko općinskih objekata na sjeveru Kosova, koja je donesena nakon sastanka policije sa EULEKS-om i KFOR-om.

- Ovo je važan korak ka punoj deeskalaciji tenzija na sjeveru Kosova - napisao je Lajčak na Twitteru.

Prethodno je Policija Kosova saopćila da je sigurnosna situacija na sjeveru dobra, da će od petka započeti druga faza povlačenja policije iz i oko općinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Dizanje tenzija u maju

Dogovor su 10. juna postigli specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak i zamjenik premijera Kosova Besnik Bisljimi.

- Prema zajedničkoj procjeni Policije Kosova, EULEX-a i KFOR-a, sigurnosna situacija unutar i oko objekata opština na sjeveru je dobra - navodi se u saopštenju i dodaje da će od danas početi povlačenje još 25 posto pripadnika policije.

Kosovo je prethodno već povuklo 25 posto specijalaca unutar i oko opština na sjeveru, kako je predviđeno sporazumom o deeskalaciji.

Tenzije na sjeveru Kosova su podignute krajem maja kada su gradonačelnici uz pomoć policije ušli u općinske zgrade, čemu se usprotivilo lokalno srpsko stanovništvo.

Bojkot izbora

Srbi, koji čine većinu stanovništva na sjeveru Kosova, bojkotovali su posljednje aprilske izbore i ne prihvataju rezultate, odnosno nove gradonačelnike koji dolaze iz redova albanske zajednice.

Oni svakodnevno protestuju ispred općinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku sa zahtjevom da gradonačelnici ne dolaze na posao i da se sa sjevera povuče specijalna jedinica Policije Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.