TVRDE MEDIJI

Firma registrirana u Srbiji za promet voćem opskrbljuje Rusiju dijelovima za rakete i dronove

Dodaje se kako podaci otkrivaju da je krajem prošle godine ta firma imala 42 transakcije s kompanijama iz Kine, SAD-a, Tajvana, ...

Dronovi u upotrebi. Wikimedia

FENA

6.8.2023

Pojedine firme iz Srbije koje su osnovali ruski državljani služe za zaobilaženje sankcija koje su EU i SAD uvele Rusiji i za nabavku komponenata koje se koriste u proizvodnji naoružanja i vojne opreme, piše u nedjelju agencija Beta pozivajući se na portal Balkanska bezbjednosna mreža.

Kako navodi portal Balkanska bezbjednosna mreža, Rusija pokušava svojoj vojnoj industriji na svaki način osigurati komponente strane proizvodnje, što sada zbog sankcija predstavlja problem, pa se pribjegava lukavstvu i nabavkama preko trećih zemalja, uključujući i Srbiju.

Izvor opskrbe 

- Srpski mediji nedavno su objavili da pojedine firme koje su osnovali ruski državljani služe za zaobilaženje sankcija EU-a i SAD-a kroz nabavke robe potrebne vojnoj proizvodnji uključujući GoodForwarding d.o.o. iz Beograda. Te tvrdnje potvrđuju i komercijalno dostupni podaci o međunarodnoj trgovini u koje je Balkanska bezbjednosna mreža imala uvid - piše taj portal i dodaje da se inače radi o firmi koja je registrirana u Agenciji za privredne registre za trgovinu voće i povrćem.

U tekstu se navodi da je ta kompanija "značajan izvor opskrbe" Rusije mikročipovima i štampanim pločama dalekoistočnih i zapadnih proizvođača, neophodnih za proizvodnju raketa, dronova i drugog naoružanja i vojne opreme.

Dodaje se kako podaci otkrivaju da je krajem prošle godine ta firma imala 42 transakcije s kompanijama iz Kine, SAD-a, Tajvana, Japana, Velike Britanije, Južne Koreje, Malezije i Tajlanda čije su komponente potom eksportirane u Rusiju.

Restriktivne mjere 

Portal navodi da takve aktivnosti predstavljaju potencijalno kršenje niza međunarodnih sankcija i sporazuma i da je poslovanje takve prirode suprotno i sa službenom politikom Srbije.

- Iako Beograd nije uveo restriktivne mjere prema Rusiji, Vlada Srbije poručila je da neće dozvoliti da bude platforma za zaobilaženje međunarodnih sankcija - piše u tekstu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.