NAKON POTPISIVANJA PISMA

Vučić: Ako Ukrajina prizna nezavisno Kosovo, u jednom danu bi izgubila sve što je imala

Pismo su potpisali čelnici vanjskopolitičkih parlamentarnih odbora iz deset zemalja

Aleksandar Vučić: Nismo imali probleme s Ukrajinom i nadam se da ni nećemo. Rade Prelić / Tanjug

A. O.

9.8.2023

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić oštro je reagirao na nagađanja da bi Ukrajina mogla priznati Kosovo, a to se dogodilo nakon što je predsjednik Odbora za vanjsku politiku u ukrajinskom parlamentu Oleksandr Merežko potpisao pismo vladama zapadnih država u kojem poziva na preispitivanje politike prema Beogradu i Prištini, piše Ukrajinska Pravda.

Pismo su potpisali čelnici vanjskopolitičkih parlamentarnih odbora iz deset zemalja.

Merežko je rekao da u Vrhovnoj Radi ima zastupnika koji podržavaju priznanje nezavisnosti Kosova i sugerirao da bi možda trebali otvoriti ured za vezu u Prištini, kako bi se odužila za podršku koju Kosovo pruža Ukrajini, prenosi Index.hr.

Vučić je na jučerašnjoj konferenciji poručio da je Ukrajina prijateljska zemlja Srbiji.

- Nismo imali probleme s Ukrajinom i nadam se da ni nećemo. Mislim da je predsjednik Zelenski, a upoznao sam ga i mislim da znam procijeniti nečiju inteligenciju, mnogo mudriji i pametniji od Merežka - naveo je.

Naglasio je da bi Ukrajina priznanjem Kosova "u jednom danu izgubila sve što je imala u svojim rukama", ali nije precizirao na šta točno misli.

Srbija je već ranije izrazila nezadovoljstvo glasanjem Ukrajine o članstvu Kosova u Vijeću Evrope. Ukrajina nije priznala Kosovo, državu koja je 2008. proglasila nezavisnot. Pravo Kosova na taj korak priznao je i Međunarodni sud pravde. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.