POKAZUJU PODACI

Novi val iseljavanja u Hrvatskoj

Rast odseljenih u države EU u odnosu na 2021. iznosi oko 25 posto

U konkretnim brojevima, iz Hrvatske se lani službeno iselilo 32.739 hrvatskih državljana. MVEP RH

FENA

15.8.2023

U EU se odselilo 25 posto više državljana Hrvatske nego godinu prije, piše u utorak Jutarnji list, navodeći da je odljev stanovništva naglo pao tokom pandemije, ali u 2022. dosegnuo je pretpandemijski nivo.

Lanjska godina bila je prva u posljednjih 15 godina u kojoj je, prema službenim statistikama, broj ljudi koji su došli živjeti u Hrvatsku bio veći od broja onih koji su se iz Hrvatske odselili. Razlika je, prema preliminarnim podacima Državnog zavoda za statistiku objavljenim krajem juna, bila značajna - u Hrvatsku su se doselile 57.972 osobe, a iz nje se iselilo njih 46.287.

Analiza podataka

Međutim, analiza detaljnih podataka o migracijama, koje je DZS objavio nedavno, pokazuje da je pozitivan migracijski saldo prije svega posljedica zbjega ukrajinskih državljana pred ruskom agresijom, a da iseljavanje hrvatskih građana nije stalo, dapače: broj hrvatskih državljana koji su se u 2022. odselili iz Hrvatske za 26 posto je veći nego prethodne, 2021. godine, te se trend iseljavanja vratio na razinu pretpandemijske 2019. godine.

U konkretnim brojevima, iz Hrvatske se lani službeno iselilo 32.739 hrvatskih državljana, dok je 2021. taj broj iznosio 25.950. Većina se, očekivano, iselila u druge države Evropske unije, prije svega u Njemačku, u koju je otišlo gotovo pola svih iseljenih (14.148).

Rast odseljenih 

Rast odseljenih u države EU u odnosu na 2021. iznosi oko 25 posto. U 2020., prvoj godini korone, broj iseljenih hrvatskih državljana bio je još niži te je pao na nivo iz 2014 - godine nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Ekonomska kriza u Hrvatskoj tada se još uvijek snažno osjećala, nezaposlenost je bila visoka, a kupovna moć slaba. Otvaranje granica potaknulo je val iseljavanja u bogatije države, a broj iseljenika s hrvatskim državljanstvom dramatično je rastao iz godine u godinu.

Rekord je postavljen 2017., kad je Hrvatsku napustilo čak 45.367 njenih državljana. I to prema podacima službene statistike, što znači da je riječ samo o onim državljanima koji su odmah policiji odjavili prebivalište i prijavili preseljenje.

Statistički podaci o dolasku hrvatskih državljana u druge države, prije svega Njemačku, Austriju i Irsku, pokazivali su da je stvaran broj iseljenika višestruko veći, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.