PREMIJER KOSOVA

Ne stišavaju se reakcije na Kurtijevu posjetu Sjevernoj Makedoniji

Čelnici kosovske opozicije smatraju kako je cilj posjete ujedinjenje Albanaca ali i zatvaranje afera i skandala koji su izbili na Kosovu

Albin Kurti. Valdrin Xhemaj / Pixsell

FENA

15.8.2023

Prošlosedmična posjeta premijera Kosova Albina Kurtija Sjevernoj Makedoniji još izaziva reakcije u regiji, a čelnici kosovske opozicije smatraju kako je cilj posjete ujedinjenje Albanaca ali i zatvaranje afera i skandala koji su izbili na Kosovu.

Lufti Haziri, potpredsjednik LDK-a kazao je da je Kurtijeva posjeta organizirana u cilju ujedinjenja Albanaca u regiji, ali da je politički motiv tog posjeta dublji.

Zatvaranje afera i skandala

- Riječ je o zatvaranju afera i skandala koji su izbili na Kosovu, a vezani su uz energetiku, državne rezerve i imovinu. Ovo nije posjeta premijera Kosova, već čelnika LVV-a. Tamo su njegova obećanja izazvala razdor jer se otvoreno priklonio novoj opoziciji - kazao je Haziri za Abcnews te dodao da Kurti pokušava napraviti ideološku koaliciju, mimo državnog protokola.

Kurti je dvije općine naseljene većinom Albancima posjetio na poziv tamošnjih gradonačelnika, a dočekan je s albanskom ikonografijom, zastavama i drugim albanskim nacionalnim obilježjima.

Nakon toga predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je, kako je kazao poduzimanje mjera protiv čelnika općina Cair i Tetovo zbog nacionalističkih provokacija koje sugeriraju šovinističke ideje velikih država.

- Postavljanje provokativne nacionalističke ikonografije, koja promovira šovinističke ideje velikih država, predstavlja raspirivanje mržnje i etničke netrpeljivosti, koje nesumnjivo napadaju osnovna načela i vrijednosti Okvirnog sporazuma, kao i koncept Makedonije kao multietničke države - kazao je makedonski predsjednik Stevo Pendarovski.

Oštre kritike srbijanskih čelnika

No glasnogovornik kosovske Vlade Perparim Krieziu istaknuo je da je Kurti posjetio ove dvije općine na poziv njihovih gradonačelnika i to u povodu preimenovanja ulice u ulicu aktiviste Adema Demacija i otvaranja ceste koja povezuje tamošnja sela, prenose Reporteri.

Posjet kosovskog premijera Sjevernoj Makedoniji oštro su kritizirali srbijanski čelnici jer je kako ističu organiziran bez službenog protokola uz simbole Velike Albanije te smatraju da je Kurtijeva posjeta opasna i uznemirujuća.

- Posjeta Kurtija Tetovu je skandal nad skandalima. Tamo je promovirana ideja Velike Albanije, to su simboli Velike Albanije. On je predstavljen kao premijer svih Albanaca i premijer Tetova. Između ostalog, otvorena je Ulica Adema Demacija - kazao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je i ovu Kurtijevu posjetu iskoristio da upozori na situaciju na sjeveru Kosova te istaknuo kako međunarodna zajednica ne čini ništa po pitanju položaja srpskog stanovništva u tom dijelu Kosova koje je izloženo svakodnevnim napadima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.