"OTVORENI ZA DIJALOG"

Milatović: Brod "Jadran" je u vlasništvu Crne Gore

Normalno je da dvije prijateljske države imaju otvorena pitanja, dodao je Milatović

Jakov Milatović. Robert Anic / PIXSELL

FENA

4.9.2023

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović rekao je u ponedjeljak u Zagrebu da je brod "Jadran" u vlasništvu Crne Gore, ali da je Podgorica otvorena za dijalog o tom pitanju, dok hrvatski predsjednik Zoran Milanović poziva na finansijsko održivo rješenje tog pitanja i kaže da ima važnijih tema od te.

- Činjenično stanje govori da je u vlasništvu Crne Gore, mislim da je naša pozicija jasna - rekao je crnogorski predsjednik, ali je dodao da je Crna Gora otvorena za dijalog.

Bilateralni spor

- I sa suprugom imam otvorenih pitanja. Normalno je da dvije prijateljske države imaju otvorena pitanja - dodao je Milatović.

Bijeli jedrenjak izgrađen je 1933. i sve do 1991. bio je upisan u flotne liste hrvatskih luka. Na remont u Crnu Goru otplovio je 1991., ali ga Crnogorci do danas nisu vratili, što ostaje bilateralni spor Zagreba i Podgorice.

Crna Gora krajem jula i početkom avgusta obilježila je 90. godišnjicu broda, zbog čega je hrvatska diplomatija poslala protestnu notu Podgorici o "svojatanju imovine".

Milanović je rekao da je "nevjerovatna jagma koja postoji za brodovima iz vremena Josipa Broza Tita - Jadran, Galeb" i da se nada da će se pronaći način za finansijski održivo rješenje tog pitanja.

Zajedničko finansiranje

- Možda treba naći neko rješenje da se zajednički finansira. Nadam se da postoji neko rješenje koje vodi računa o troškovima jer je njegovo održavanje skupo za pojedinačne države - rekao je Milanović, dodavši da "ima puno važnijih tema".

Očekuje se da će to pitanje biti tema sastanka Milatovića i premijera Andreja Plenkovića u Banskim dvorima.

Plenković je rekao prošle sedmice na Strateškom forumu na Bledu da tema treba biti predmet bilateralnih razgovora te da se mora pronaći rješenje koje uzima u obzir "činjenicu da je školski brod Jadran simboličan za brojne Hrvate – pomorce, one koji su se na njemu školovali i na njemu radili", podsjeća Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.