SJEVERNA MAKEDONIJA

Predsjednik Sjeverne Makedonije o protjeranim ruskim diplomatama: NATO potvrdio da su špijuni

Ruski diplomati Ilija Serov koji je protjeran iz Sjeverne Makedonije je bio akreditovan u BiH

Stevo Pendarovski. Anadolija

N. H.

23.9.2023

Stevo Pendarovski, sjevernomakedonski predsjednik, rekao je da je odluka državnih vlasti o protjerivanju ruskih diplomata bila neizbježna. 

Inače, jedan od njih utočište je pronašao u BiH.

Pendarovski je u razgovoru za "Glas Amerike" kazao da su to morali uraditi. 

- U protekle dvije godine, ne računajući posljednju trojicu, protjerali smo 18 ruskih diplomata koji su praktički imali status diplomata i bavili se špijunažom

 U svim slučajevima, u svakom pojedinačnom slučaju od tih 18 i plus ova tri, naše službe su uz pomoć partnerskih službi iz NATO saveza do posljednjeg slova dokazale da su izašli izvan statusa koji im je dat kada su došli u Makedoniju, pa nisu bili diplomati i zato su protjerani - kazao je Pendarovski za "Glas Amerike".

Predsjednik Sjeverne Makedonije je dodao da je očekivao rusku reakciju, ali da nije imao izbora.

Ruske diplomate Ilija Serov koji je protjeran iz Sjeverne Makedonije i Antona Sokolov, protjeran iz Hrvatske akreditovani su u ruskoj diplomatskoj misiji u Bosni i Hercegovini.

Serov je u ambasadi Rusije u Sjevernoj Makedoniji radio kao ataše za medije Ambasade Rusije. 

U saopćenju sjevernomakedonskog Ministarstva vanjskih poslova od 15. aprila precizirano je da su ruske diplomate protjerali na osnovu informacija kojima su obavljali aktivnosti suprotne Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima. 

Ruskim diplomatima je dat rok od pet dana da napuste Sjevernu Makedoniju.

Godinu dana kasnije, Serov se pojavio u sarajevskoj Vijećnici na koncertu Sarajevske filharmonije, gdje su se nalazili predstavnici domaćih vlasti i međunarodne zajednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.