NAPADAČI PRUŽAJU OTPOR

Potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi za "Avaz": U pitanju je organizirani teroristički napad

Procjenjuje se da je u pitanju oko 30 napadača sa maskama i vojničkim uniformama, rekla je Redžepi

Emilija Redžepi. Facebook

Alen Bajramovic

24.9.2023

U pitanju je organizirani teroristički napad u kojem je učestvovalo oko 30 napadača, izjavila je za portal "Avaza" potpredsjednica Vlade Kosova Emilija Redžepi. Nakon napada u kojem su kod sela Banjska na sjeveru Kosova ubijen jedan a ranjena dva policajca zasjedao je Savjet sigurnosti Kosova. Redžepi je članica ovog tijela.

- U selu Banjsko u općini Zvečan jutros oko tri sata ubijen je jedan policajac, a ranjena dvojica. Napad se desio nakon što su izašli iz policijskih kola da provjere šta se dešava na putu gdje su bila prepriječena dva kamiona sa otvorenim vratima. Napad je izvršen prvo dronom, a onda pucnjavom sa svih strana. Imali su pancire, ali policajac je pogođen direktno u glavu - kazala nam je Redžepi, odmah nakon sjednice Savjeta sigurnosti.

Napadači su, dodaje, locirani u manastiru oko 250 metara od mjesta napada.

- Oni su locirani ali pružaju veliki otpor, bacaju i ručne bombe. U manastiru je i jedan broj turista, pa se plašimo da se ne desi i gore. Procjenjuje se da je u pitanju oko 30 napadača sa maskama i vojničkim uniformama. Na sjeveru imamo oko 650 policajaca a upućene su i specijalne jedinice. Zatvorili smo granične prelaze, ali mnogo je ilegalnih. Dakle, u pitanju je smišljena, planirana akcija - ističe Redžepi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.