VISOKI PREDSTAVNIK EU

Borelj obavio telefonske razgovore sa Kurtijem i Vučićem: Evo šta im je poručio

Nakon terorističkog napada u mjestu Banjska Borelj je pozvao lidere Kosova i Srbije

Žozep Borelj. Anadolija

N. H.

24.9.2023

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj (Josep Borrell) razgovarao je telefonom s premijerom Kosova Albinom Kurtijem, kao i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem nakon današnjeg napada na pripadnike kosovske policije, u kojem je poginuo jedan službenik.

- Nakon današnjeg užasnog i kukavičkog terorističkog napada na službenike kosovske policije, visoki predstavnik Žozep Borelj razgovarao je sa premijerom Albinom Kurtijem. 

On je najoštrije osudio današnju agresiju. Visoki predstavnik Broelj izrazio je saučešće porodici, kolegama policajca koji je izgubio život na dužnosti, a povrijeđenim policajcima poželio je brz oporavak – navodi se u saopćenju Evropske službe za vanjske poslove (EEAS).

Borelj je pozvao i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, dodaje se u saopćenju. On je ponovio poziv napadačima da se hitno predaju i oslobode vjernike u manastiru Banjska, kako bi sigurno otišli. Pozvao je na vraćanje mira i stabilnosti.

- EULEX prati situaciju na terenu i spreman je da podrži kosovske institiucije u održavanju stabilnosti i sigurnosti svih njenih zajednica, u skladu sa svojim mandatom i u bliskoj saradnji sa KFOR-om. Specijalni predstavnik EU za Kosovo na terenu je u bliskom kontaktu sa vlastima – navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.