TERORIZAM NA KOSOVU

Kod napadača pronađena ogromna količina teškog naoružanja dovoljnog za još 100 ljudi

U kasnim satima intenzitet napada na policijske službenike je smanjen, navodi se u saopćenju kosovske policije

Policija pronašla velike količine oružja. AP/Visar Kryeziu

N. Aj.

24.9.2023

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) rekao je da je kosovska policija otkrila ogromnu količinu teškog naoružanja u akciji u kojoj se suprostavila napadačima.

Prema njegovim riječima, slobodno se može reći da su napadači imali opremu za stotine drugih napadača, prenosi Koha Ditore.

- U kasnim satima intenzitet napada na policijske službenike je smanjen, ali je sigurnosna situacija i dalje napeta, dok su policijske jedinice prilikom kontrole pojedinih lokacija, stambenih objekata i pojedinih vozila kojima je teroristička grupa vršila nadzor blokiranih cesta, uključujući i vozila koja su bila oko samostana u Banjskoj, pronašla arsenal oružja - navodi se u saopćenju kosovske policije.

Prema prvim informacijama, dodaje policija, riječ je o pronađenim stotinama komada oružja različitih vrsta i kalibara, uniformi i logističke opreme.

Premijer Albin Kurti poručio je da će Kosovo napredovati i da će država nastaviti putem koji je trasirao policajac koji je u nedjelju ubijen u obračunu na sjeveru.

On je dodao da grupu, koja je izvršila napad te se potom krila u manastiru u kosovskom selu Badnje, politički i finansijski podržava službeni Beograd.

Dodao je da je riječ o terorističkoj i kriminalnoj formaciji, koja je napad planirala duže vrijeme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.