ODLUKA SUCA

Sudu za Kosovo predana dvojica osumnjičenih za utjecanje na svjedoke

Oni će se u najkraćem roku pojaviti pred sucem za prethodni postupak, saopćeno je iz tužilaštva

Ismet Bahtjari i Sabit Januzi uhapšeni na Kosovu. Fena

FENA

7.10.2023

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu objavio je u petak da su dvojica muškaraca koji su optuženi za utjecanje na svjedoke uhapšeni i predani sudu.

Kaznena djela

Na Kosovu su Ismet Bahtjari i Sabit Januzi uhapšeni i prebačeni u sjedište Specijalnog suda na temelju odluke suca za prethodni postupak Specijalnih vijeća Kosova.

Oni će se u najkraćem roku pojaviti pred sucem za prethodni postupak, saopćeno je iz tužilaštva.

- Bahtjari i Januzi uhapšeni su zbog kaznenih djela protiv provođenja pravde, uključujući zastrašivanje tokom kaznenog postupka i ometanje službenih osoba u obavljanju dužnosti, što je kršenje Zakona o specijaliziranim vijećima i Specijaliziranom tužilaštvu. 

Sudac za Prethodnim postupkom utvrđeno je da postoji osnovana sumnja da su Bahtjari i Januzi pokušali odvratiti svjedoka od svjedočenja u postupku pred Specijaliziranim vijećima - poručuju iz Haaga.

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) pružila je operativnu i logističku podršku Posebnom tužilaštvu u skladu sa svojim mandatom i prema kosovskim zakonima.

Kosovska policija također je pružila operativnu podršku Specijaliziranom tužilaštvu. Više detalja bit će objavljeno uskoro.

U potvrđenoj optužnici od 2. oktobra navodi se da su Januzi i Bahtjari u razdoblju od 5. do 12. aprila 2023. godine, najkasnije u razdoblju od 5. do 12. aprila 2023. godine, imali pojedinačne sastanke sa svjedokinjom 1, kako bi je naveli da odustane od iskaza ili svjedočenja u službenim postupcima pred Specijaliziranim vijećima Kosova, uključujući korištenje ozbiljnih prijetnji, prenosi RTS.

U potvrđenoj optužnici stoji i da su se Januzi i Bahtjari, kao supočinitelji s drugim osobama, prije ličnog kontakta sa svjedokinjom 1, kao i nakon toga, koordinirali kao grupa.

Potvrđenom optužnicom Januzi i Bahtjari terete se za sljedeća kaznena djela: zastrašivanje i pokušaj ometanja službenih osoba u obavljanju službenih dužnosti upućivanjem ozbiljnih prijetnji, kako pojedinačno tako i učestvovanjem u zajedničkom djelovanju grupe.

Bahtjarijevo prvo pojavljivanje pred sudom zakazano je za ponedjeljak, 9. oktobra u 14 sati u sudnici Specijalnih vijeća Kosova u Haagu. 

Prvo pojavljivanje

Januzijino prvo pojavljivanje pred sudom zakazano je za 15.15 sati istog dana, 9. oktobra. Prvo pojavljivanje optuženika pred sudom održat će se javno.

Inače, najpoznatije suđenje na tom sudu, kojemu je sjedište u Den Haagu, jest bivšem kosovskom predsjedniku Hašimu Tačiju (Hashim Thaci).

Tači, bivši vođa Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), optužen je po 10 točaka optužnice za progon, ubistva, mučenje i nestanak ljudi tokom i nedugo nakon pobune 1998./99. godine koja je dovela do nezavisnosti Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.