EUROPARLAMENTARKA

Zovko: Komšić je na krilima priče džihadizma i ekstremizma dobio i osvojio treći mandat

On je najveća greška i uteg Bošnjacima i međunarodnoj zajednici koja ga još uvijek drži i trpi tu, rekla je

Željana Zovko. Fena

H. J. I.

18.10.2023

Europarlamentarka Željana Zovko gostovala je na HRT-u gdje govorila o tome kakav je stav EP-a prema stanju u Izraelu, kako shvatiti izjavu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića o Izraelu i Hamasu te posebno Komšićevu izjavu o ambasadorici Izraela, u kojoj je mjeri poljujana sigurnost evropskog kontinenta, te koliko bi preventivna diplomatija mogla utjecati na sigurnost i odbranu Evropske unije i sprječavanje novih sukoba.

Reakcije pojedinih evropskih zemalja

- Prva i osnovna poruka koja je izašla iz EPP-a, od predsjednice Evropskog parlamenta i predsjednice Evropske komisije bila je oštra osuda terorističkog čina i masakra koji je Hamas učinio s civilima. Taj pogrom koji se desio je naišao na veliku osudu i veliko saosjećanje s Izraelom. Odmah je izvješena izraelska zastava na sjedištima EP-a i EK-a - rekla Zovko.

Osvrnula se i na reakcije pojedinih evropskih zemalja.

- Izuzetna frustracija, tuga i razočarenje da se politizira nešto što je čin za najveće osude - rekla je Zovko.

Smatra da su neki propustili priliku da pokažu žaljenje i saosjećanje s izraelskm narodom.

- Banalizirali su čitavu priču organizacijom protesta kao znak podrške Palestincima, što je naišlo na svaku osudu. Mi vidimo da se u Francuskoj dogodio teroristički čin, što ukazuje da se konačno mora adresirati pitanje antisemitizma koje je goruće pitanje u EU-u - istaknula je Zovko.

"Komšić je najveći uteg Bošnjacima i međunarodnoj zajednici"

Zovko je komentirala izjavu Željka Komšića koji je rekao kako je napad Hamasa potrebno staviti "u kontekst".

- To je isti Komšić koji je na krilima priče džihadizma, priče ekstremizma, dobio i osvojio treći mandat. Ne postoji potreba za ekstremnim bošnjačkim političarem jer ga on dobro zamjenjuje - rekla je Zovko.

Kazala je kako taj isti Komšić "nije nikada osudio ritualna ubistva Hrvata u srednjoj Bosni, nikada nije pozvao da se do kraja istraže odvođenja i ubistva Hrvata u Bugojnu, nikada nije potegnuo pitanja šta se dogodilo u dolini Neretve, nikada nije potegnuo pitanje o postavljanje bombe u Mostaru 1997.".

Zovko je istaknula kako Komšić relativizira patnju i progon Hrvata iz BiH i pokušava je gurnuti u zaborav kako se ne bi ispitali zločini za koje su odgovorni oni koji su njega doveli na poziciju člana Predsjedništva BiH.

- Nikada nije ništa politički ostvario niti je njegova stranka nešto posebno ostvarila. On je tu samo kao figura, trbuhozborac svega radikalnoga što sprječava BiH da ide ka putu pomirenja, raščišćavanja historijske istine i svega što je dovelo do razdvajanja zajednica u BiH - rekla je Zovko.

Smatra kako svojim istupima ponižava i banalizira instituciju člana Predsjedništva. Poručila je da "Komšić sablasnim jezikom koji koristi spušta BiH na nivo čaršijskog govora".

- Vas funkcija obvezuje da se ponašate u skladu s njom. Ako se ne ponašate, apsolutno nije primjereno da sjedite na tom mjestu. Njemu odavno niko nije uspio pokazati vrata. On je najveća greška i uteg Bošnjacima i međunarodnoj zajednici koja ga još uvijek drži i trpi tu - istaknula je.

Evropski kontinent nikada nije bio nesigurniji

Zovko je istaknula kako evropski kontinent nikada nije bio nesigurniji.

- Nikada nismo imali više otvorenih kriznih žarišta, izbjegličkih tokova...Vidjeli smo u južnom Kavkazu i akciji koju je Azerbajdžan izveo u Gorskom Karabahu da je 120 hiljada Armenaca napustilo svoje domove. Ja sam uporno pozivala da im se dopusti opstanak, da im se dopusti pravo na kulturu i vjeru, međutim jednom blokadom koja je šutke prošla ispod radara međunarodne zajednice oni su izgladnjivani, i na kraju zadnja ofanziva koja je rezultirala progonom Armenaca - rekla je Zovko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.