VELIKA PETORKA

Visoka delegacija EU i SAD u subotu u posjeti Srbiji i Kosovu

U Beograd i Prištinu delegacija dolazi s jasnim očekivanjima da će obje strane nastaviti proces normalizacije odnosa

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i Posebni izaslanik EU-a za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak. Predsednik RS

FENA

20.10.2023

Visoka delegacija Evropske unije (EU), SAD, Njemačke, Francuske i Italije posjetit će u subotu Kosovo i Srbiju i razgovarati s tamošnjim čelnicima o provedbi sporazuma na putu prema normalizaciji odnosa između dviju strana.

Normalizacija odnosa

- U Beograd i Prištinu delegacija dolazi "s jasnim očekivanjima da će obje strane nastaviti proces normalizacije odnosa i provesti svoje obaveze neodložno i bez uslova - kazao je portparol EU Peter Stano.

Posebni izaslanik EU-a za dijalog između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak, američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) i savjetnici za vanjsku politiku i sigurnost francuskog predsjednika, njemačkog kancelara i talijanske premijerke posjetit će u subotu Kosovo i Srbiju i razgovarati s premijerom Albinom Kurtijem i predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

- Evropska unija i Sjedinjene Američke Države (SAD) ostaju snažne pristalice normalizacije odnosa između Kosova i Srbije i evropske budućnosti čitave regije - kazao je u utorak, u Briselu portparol EU Peter Stano.

Posjeta nakon terorističkog napada

Posjeta tzv. velike petorke dolazi nakon oružanog napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj na sjeveru Kosova tokom kojeg je ubijen kosovski policajac te tri srpska napadača.

Pemijer Kosova Albin Kurti smatra da se dijalog sa Srbijom ne može nastaviti kao da se ništa nije dogodilo te ističe da treba preduzeti niz koraka kako bi dijalog imao šanse za uspjeh.

Službena Priština je za taj napad optužila Srbiju i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, a službeni Beograd negira umiješanost u te događaje.

Evropski parlament u četvrtak je usvojio rezoluciju kojom se oštro osuđuje teroristički napad u selu Banjska i traži da se počinitelji napada bez odgađanja privedu pravdi.

- Ako srbijanske vlasti nisu spremne u potpunosti sarađivati, onda bi Evropska komisija trebala zamrznuti sredstva koja se Srbiji daju u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć - stoji u rezoluciji Evropskog parlamenta.

Zajednica srpskih općina

Nakon sastanka u Briselu, 27. februara ove godine, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Jozef Borel (Josep Borrell) objavio je da su dvije strane dogovorile sporazum o putu prema normalizaciji odnosa, a 18. marta u Ohridu postignuta je saglasnost oko teksta aneksa koji se odnosi na provođenje toga sporazuma.

Međutim, nijedan od ta dva dokumenta nije potpisan, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je rekao da neke dijelove tih sporazuma ne namjerava provesti, poput odredbe da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Kosovski premijer Albin Kurti oklijeva s uspostavom Zajednice općina sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, što je obaveza koju je kosovska strana preuzela još 2013. godine, jer smatra kako bi ta tvorevina bila slična Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.