NORMALIZACIJA ODNOSA

Lajčak u Prištini: Događaji od 24. septembra ne mijenjaju činjenicu da Kosovo i Srbija moraju ispuniti dogovoreno

Rekao da svi učesnici u terorističkom napadu na Kosovsku policiju moraju biti privedeni pravdi i da se od Srbije očekuje puna saradnja

Lajčak s evropskim i američkim izaslanicima. Anadolija

N. Aj.

21.10.2023

Petorica evropskih i američkih izaslanika su danas u Prištini premijeru Kosova Albinu Kurtiju poručili da je nakon terorističkog napada 24. septembra deeskalacija i normalizacija odnosa Kosova i Srbije hitnija nego ikada prije.

U delegaciji koja se danas sastala sa kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i njegovim zamjenikom zaduženim za dijalog Besnikom Bislimijem, bili su specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), savjetnici za vanjsku i sigurnosnu politiku predsjednika Francuske i kancelara Njemačke, Emanuel Bono i Jens Pletner, te diplomatski savjetnik premijerke Italije Frančeska Talo.

Normalizacija odnosa

Specijalni predstavnik Lajčak je u izjavi medijima nakon sastanka rekao da je delegacija imala duboku i sadržajnu diskusiju s premijerom Kurtijem i njegovim zamjenikom Bislimijem o tome kako unaprijediti normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije i ostvariti napredak u primjeni sporazuma na putu normalizacije.

Lajčak je rekao da su zajedno sa Eskobarom i savjetnicima lidera Nemačke, Francuske i Italije pažljivo saslušali stav premijera Kurtija, kao i njegovu zabrinutost po pitanju sigurnosti na sjeveru Kosova.

On je rekao da je teroristički napad naoružane grupe na Kosovu policiju eskalacija bez presedana, te da su izjavili saučešće premijeru i najoštrije osudili napad od 24.septembra. Lajčak je kazao da svi učesnici u tom napadu moraju biti privedeni pravdi i da se od Srbije očekuje puna saradnja i konkretne akcije u tom pogledu.

- Događaji od 24. septembra također su veoma jasno naglasili da je deeskalacija i normalizacija sa obje strane sada hitnija nego ikada i da je bilo kakvo uslovljavanje ili odlaganje neprihvatljivo. Također očekujemo da Kosovo i Srbija ispune sve obaveze koje proizilaze iz dijaloga - naglasio je Lajčak.

Lajčak je rekao da događaji od 24. septembra ne mijenjaju činjenicu da su Kosovo i Srbija ranije ove godine sklopili sporazum o putu normalizacije i da kosovski premijer Kurti ima odgovornost da postigne napredak u normalizaciji odnosa ukoliko Kosovo želi da napreduje ka EU.

Neće biti napretka

- Ovdje želim da podvučem potrebu da se krene dalje u uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu, bez daljih odlaganja. Bez toga neće biti napretka na evropskom putu Kosova - naglasio je Lajčak.

Petorica evropskih i američkih izaslanika su se nakon Prištine uputila u Beograd gdje će se sastati s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ovo je njihova prva posjeta nakon terorističkog napada naoružane uniformisane grupe, koju je predvodio Milan Radoičić, koja je napala Kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj, kod Zvečana, na sjeveru Kosova. U tom napadu ubijen je jedan pripadnik Kosovske policije, dok su u obračunu sa policijom ubijena i tri napadača.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.