SPECIJALNI IZASLANIK EU

Lajčak nakon sastanka s Vučićem i Kurtijem: Događaji od 24. septembra na Kosovu predstavljaju "jasnu eskalaciju bez presedana"

Zajedno s našim partnerima, ujedinjeni smo u osudi terorističkih napada i naglašavamo da svi počinioci moraju biti privedeni pravdi, rekao je Lajčak

Miroslav Lajčak. YouTube

H. J. I.

23.10.2023

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopćio je da je "velika petorka" tokom posjete Beogradu i Prištini izrazila očekivanje da dvije strane u potpunosti ispune obaveze iz dijaloga i naglasio da je neprihvatljivo bilo kakvo odgađanje ili postavljanje uslova.

On je na svom Facebooku najavio da će razgovori uskoro biti nastavljeni. 

Kako unaprijediti normalizaciju odnosa

Lajčak je napisao da je tokom posjete Beogradu i Prištini, u koju je otputovao zajedno s izaslanicima Francuske, Njemačke, Italije i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar), razgovarano s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem o tome kako unaprediti normalizaciju odnosa i ostvariti napredak u primjeni Sporazuma o putu ka normalizaciji.

On je dodao da je tema bila i bezbjednosna situacija na sjeveru Kosova i ponovio da su članovi "velike petorke" poručili Vučiću i Kurtiju da događaji od 24. septembra predstavljaju "jasnu eskalaciju bez presedana", što, kako je rekao, pokazuje da su i deeskalacija i normalizacija sada hitnije nego ikada ranije.

Osuda terorističkih napada

- Zajedno s našim partnerima, ujedinjeni smo u osudi terorističkih napada i naglašavamo da svi počinioci moraju biti privedeni pravdi - rekao je Lajčak i dodao da se očekuje "puna saradnju Srbije u tom pogledu".

On je dodao da događaji od 24. septembra ne mijenjaju činjenicu da su Beograd i Priština ranije ove godine postigli Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa.

- Tokom naših razgovora prenijeli smo očekivanje da Kosovo i Srbija u potpunosti ispune svoje obaveze iz dijaloga. Bilo kakvi uslovi ili odgađanja su neprihvatljivi. Zahvaljujem se svojim partnerima na ovoj posjeti i uskoro ćemo nastaviti naše razgovore - poručio je Lajčak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.