MAKSIMALNA KAZNA

Zavadlavu 40 godina zatvora za trostruko ubistvo

Županijski sud u Splitu donio presudu za zločin iz 2020. godine

Zavadlavu 40 godina zatvora. Pixsell

N. Č.

24.10.2023

Na Županijskom sudu u Splitu danas je objavljena presuda Filipu Zavadlavu zbog trostrukog ubistva koje se dogodilo u Splitu u januaru 2020. godine. 

Nakon dugotrajnog sudskog procesa, Zavadlav je proglašen krivim i osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Ovaj tragični zločin dogodio se kada je Filip Zavadlav (28) ispalio 37 metaka iz automatske puške, ubivši Marina Bobana (25), Juricu Torlaka (37) i Marina Ožića Paića (25), koji su se u vrijeme ubistva nalazili na motorima na Šperunu i u Varošu.

U septembru prošle godine, Visoki kazneni sud je djelomično ukinuo prvu presudu zbog trostrukog ubistva, temeljem žalbe Zavadlava, no osuđenik je zadržao istu kaznu od 40 godina zatvora. 

Teretilo se Zavadlava za tri teška ubistva iz bezobzirne osvete, no tokom sudskog postupka kvalifikacija kaznenog djela izmijenjena je, pa je na koncu osuđen za obična ubistva.

Osim toga, dobio je presudu za ilegalno posjedovanje oružja i općeopasnu radnju.

Zavadlav je tokom suđenja privukao pažnju javnosti, dolazeći iz zatvora u Gospiću na suđenja u Split, gdje je sjedio vezan lancima i u pancirki. 

Tokom procesa mijenjao je više od jednog advokata, a zapažen je bio i po tome što je neko vrijeme komunicirao s sudskim vijećem isključivo na italijanskom jeziku. 

Uprkos presudi, Zavadlav tvrdi da nije počinitelj trostrukog ubojstva koje je šokiralo grad Split, i nastavlja tražiti svoje oslobađanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.