TVRDE KOSOVSKI MEDIJI

Kurti saglasan sa novim planom EU koji uključuje nacrt za formiranje ZSO

Bez navođenja detalja o čemu se tačno radi, Evropska unija je za Kohu potvrdila da je napravila „moderni evropski prijedlog“

Albin Kurti. Anadolija

H. J. I.

25.10.2023

Vlada Kosova saopštila je da je saglasna sa novim planom Evropske unije, koji uključuje i nacrt za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koji su zapadne diplomate u subotu predstavile čelnicima Kosova i Srbije, objavila je Koha.

"Moderni evropski prijedlog"

Bez navođenja detalja o čemu se tačno radi, Evropska unija je za Kohu potvrdila da je napravila „moderni evropski prijedlog“ za Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu i sada od obje strane očekuju da se za ovo, ali i za sva pitanja iz dijaloga, „brzo djeluje“, prenosi Kossev.

Vlada Kosova, navodi Koha, saopštila je da se premijer Albin Kurti saglasio da novi plan EU, koji uključuje i paket za sveobuhvatnu primjenu Osnovnog sporazuma, bude okvir za nastavak daljih razgovora sa zemljama saveznicima.

Premijer Kurti je saglasan da je ovaj novi plan okvir za nastavak daljih razgovora sa savezničkim državama SAD, Njemačkom, Francuskom i Italijom, i da treba da obezbjedi komponentu jake bezbjednosti i da ojača perspektivu članstva u međunarodnim organizacijama, navodi se u saopštenju Vlade.

Brojni sastanci u Briselu

Očekuje se da će se Kurti u četvrtak u Briselu sastati sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, italijanskom premijerkom Đorđom Meloni i visokim predstavnikom Evropske unije za vanjsku i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom, a slični sastanci očekuju se i za Vučića.

Nije saopšten dnevni red i detalji sastanka u Briselu, ali premijer Kurti izražava spremnost da se uključi u suštinske rasprave, pod uslovom da budu u skladu sa principom inkluzivnosti, stoji u saopštenju Vlade Kosova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.