VLADA CRNE GORE

Spajić predstavio ministre: Naša vizija je Crna Cora kao Švicarska Balkana i Singapur Evrope

On je rekao da se na vanrednim parlamentamim izborima održanim u junu, Crna Cora jasno opredijelila da želi odgovorne političare i državnike

Milojko Spajić. Screenshot

S. S.

30.10.2023

Mandatar za sastav vlade Crne Gore i lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić, predstavio je poslanicima dio ekspozea.

On je rekao da se na vanrednim parlamentamim izborima održanim u junu ove godine, Crna Cora jasno opredijelila da želi odgovorne političare i državnike, kojima će na prvom mjestu biti oporavak i prosperitet našeg društva i koji će posvećeno raditi na ekonomskim reformama, poboljšanju životnog standarda svakog pojedinca, vladavini prava i što skorijem pristupanju Crne Gore EU, pišu Vijesti.me.

- Građani su, na izborima, poslali i još jednu izuzetno važnu poruku koju svi mi moramo imati na umu tokom svog djelovanja - žele promjenu političke paradigme, odnosno načina na koji se politikom bavimo i koje vrijednosti zastupamo. Socijalne i etno-nacionalne podjele i tenzije, kojima smo nažalost svjedocili prethodnih godina i decenija, moraju ostati za nama. Mandat koji smo dobili moramo iskoristiti da gradimo društvenu koheziju, jačamo nacionalno jedinstvo i Crnu Goru učinimo, za svakog njenog građanina, najljepšim mjestom za život, u kome se različiti identiteti shvataju kao bogatstvo, a ne povod za diskriminaciju, u kome su znanje, sposobnost i integritet mjera ličnog i kolektivnog uspjeha, a država i njena administracija mehanizam u službi građana i razlog njihovog istinskog ponosa. Naša vizija je Crna Cora kao Švicarska Balkana i Singapur Evrope. Vlada, koju vam danas predstavljam, odraz je razumijevanja upravo tih očekivanja od junskih izbora - istakao je Spajić.

On je potom predstavio sastav svog kabineta. Kandidati PES-a za ministre su Filip Ivanović (vanjski poslovi), Maida Gorčević (evropski poslovi) Anđela Jakšić Stojanović (prosvjeta, nauka i inovacija), Novica Vuković (finansije), Filip Radulović (saobraćaj), Andrej Milović (pravda), Janko Odović (prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina), Vojislav Šimun (zdravlje), Naida Nišić (rad i socijalno staranje) i Saša Mujović (energetika i rudarstvo).

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić bit će kandidat te partije za zamjenika premijera za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, a Momo Koprivica za potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju. Dragan Krapović predložen je za ministra odbrane, Vladimir Martinović za ministra turizma, ekologije i održivog razvoja dok će Tamara Vujović biti ministarka kulture i medija. Za ministra unutrašnjih poslova bio je planiran Boris Bogdanović, ali je on sinoć saopštio da odustaje "zbog usložnjavanja zdravstvenog stanja dva člana najuže porodice". Demokrate će, kako je najavljeno, predložiti drugog kandidata za ministra unutrašnjih poslova, Danila Šaranovića, aktuelnog zamjenika gradonačelnice Podgorice.

Kandidati za ministre su, nakon što je Spajić pročitao dio ekspozea i predstavio sastav kabineta, ušli u plenarnu salu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.