BEOGRAD

Fon der Lejen i Vučić nakon sastanka: "Želimo da budemo bliži"

Vučić je na početku naglasio kako je EU ubjedljivo prvi ekonomski partner Srbije po svim parametrima

Ursula fon der Lajen i Aleksandar Vučić. Tanjug

D. R.

31.10.2023

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen (Von der Leyen) doputovala je danas u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Njih dvoje su održali sastanak nakon koje gu se obratili javnosti. 

Vučić je na početku naglasio kako je EU ubjedljivo prvi ekonomski partner Srbije po svim parametrima. 610 najvećih investitora u Srbiji su iz EU.

- I Srbija je vodeći trgovinski partner EU sa Zapadnog Balkana. Kada je riječ o robnoj razmjeni, u prvih osam mjeseci, ukupna vrijednost je 26 milijardi eura. Mi smo privukli investitore koji odavde izvoze. Kada je riječ o direktnim stranim investicijama, iz EU je ukupno 21,31 milijarde eura. Pokrivenost uvoz/izvoz je gotovo nevjerovatna za Srbiju. Ukupna vrijednost naše trgovinske razmjene sa EU je 58,5 posto - istakao je.

Samo ove godine Srbija je dobila 168 miliona eura od EU

- I to su bespovratna sredstva za Srbiju - napomenuo je.

Vučić je najavio da će uskoro biti završen interkorektor između Bugarske i Srbije.

- Govorili smo i o političkoj situaciji, ja sam rekao sve ono što sam rekao i u Briselu. Srbija je posvećena očuvanju mira i stabilnosti, zna svoje obaveze, u skladu sa dogovorenim će svoje obaveze da ispuni. Za Srbiju je jasno šta ne može da uradi protivno Ustavu. Mi znamo šta je to šta je Srbija prihvatila, odgovorno ćemo se ponašati u ispunjavanju svojih obaveza, a očekujemo da neki drugi ispune svoje obaveze koje je trebalo da ispune prije 11 godina - podsjetio je Vučić, zahvaljujući se Fon der Lejen na posjeti.

Obećanje mira i prosperiteta

Ursula fon der Lejen istakla je da joj je drago što je ponovo u Beogradu.

- Prva poruka je da je proširenje na vrhu agende EU. Želimo Srbiju da se pridruži našoj Uniji. To je obećanje mira i prosperiteta. Želimo da budemo bliži, imamo investicioni plan za zapadni Balkan od 30 milijardi eura. Rast za zapadni Balkan ima četiri koraka, da otvorimo tržište firmama sa zapadnog Balkana, zatim da zemlje zapadnog Balkana otvore firme svojim susjedima, zatim jednaka pravila i sprovođenje reformi, a ako sprovedete reforme, mi ćemo doći sa investicijama - napomenula je Fon der Lejen.

Nasilni napad na sjeveru Kosova 24. septembra je potpuno neprihvatljiv, istakla je ona.

- Zahvalan sam na lijepim porukama koje je Fon der Lejen uputila Srbiji, i da smatraju da nam je mjesto u EU, ali da to zavisi i od naših zasluga. To su važne poruke za naše građane i ja sam zahvalan na tome. Ja ne krijem od svog naroda šta je potrebno da učinimo. Mi ćemo nastaviti svoj evropski put, pokušati da ubrzamo evropske integracije. Posebno sam zahvalan predsjednici Fon der Lejen što joj nije teško da ukaže poštovanje našoj zemlji i ide i u krajeve daleko od Beograda. Uvijek je dobrodošla u Srbiju, a nama ostaje da zasučemo rukave i uradimo sve što je moguće, što nije suprotstavljeno našim vitalnim nacionalnim interesima - zaključio je Vučić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.