KORISTILI PIROTEHNIKU

Tenzije u Skupštini Albanije: Članovi opozicije prevrnuli stolice i blokirali govornicu

Poslanici Demokratske stranke Albanije i drugi opozicioni zastupnici van poslaničkih grupa, stolicama su blokirali govornicu

Tenzije u Skupštini Albanije. Anadolija

Anadolija

2.11.2023

Današnju sjednicu Skupštine Albanije su ponovo obilježili napetosti i incidenti, nakon što su zastupnici opozicione Demokratske stranke prevrnuli stolice u sali i okupili se za govornicom kako bi opstruirali raspravu o nacrtima zakona, prenosi Anadolu.

Poslanici Demokratske stranke Albanije i drugi opozicioni zastupnici van poslaničkih grupa, stolicama su blokirali govornicu, a u sali su koristili i pirotehnička sredstva.

"Odgovornost i volja"

Predsjednica Skupštine Albanije Lindita Nikola (Nikolla) je na otvaranju sjednice istakla da je sve ovo što se dešava "sramota za albanski parlamentarizam".

- Zaboravite da parlament nisu fotelje, nije zgrada, to je odgovornost i volja koja vam, izgleda, nedostaje - rekla je Nikola, obraćajući se članovima opozicije.

Bivši premijer Albanije Sali Beriša (Berisha), kojeg Skupština priznaje kao zastupnika van poslaničkih grupa zbog nedavnih sukoba u Demokratskoj stranci, naglasio je da traže "obnavljanje prava opozicije da vrši svoju zakonodavnu aktivnost”.

Usvojeno nekoliko nacrta

Uprkos opstrukcijama, Skupština je usvojila nekoliko nacrta zakona o kojima je planirano da se raspravlja na današnjoj sjednici, uključujući izmjene zakona o državnoj advokaturi, te o ratifikaciji sporazuma između Albanije i Bugarske za socijalnu zaštitu.

Nakon njihovih usvajanja Nikola je okončala sjednicu.

Poslanici opozicione Demokratske stranke Albanije i ostali članovi opozicije van poslaničkih grupa spriječili su održavanje posljednje dvije skupštinske sjednice, onemogućivši poslanicima vladajuće stranke Socijalističke partije Albanije da govore na sjednici.

"Opozicija je odlučna da ovom bitkom u parlamentu svom snagom brani svoja ustavna prava", naveli su iz opozicije, istakavši da će "početi otpor opozicije u parlamentu, koji se pretvorio u privatnu instituciju premijera Edija Rame i predsjednice parlamenta Lindite Nikole."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.