ODBIJENICA ZA MILORADA

Mandić: Crna Gora je nezavisna država, Dodik "ima svoju viziju"

O ideji jedinstvene države Srba treba pitati njenog autora Dodika, rekao je predsjednik Skupštine Crne Gore

Andrija Mandić komentirao Dodikove izjave. Platforma X

N. Aj.

3.11.2023

Novoizabrani predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić kazao je da je Crna Gora neovisna država i Evropska unija (EU) je njena realnost, dok predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik o tome "ima svoju viziju".

Evropska budućnost

- Mi smo živjeli u Jugoslaviji, u različitim republikama. Okvir u kojem ćemo sutra živjeti zajedno je EU. Svi ćemo biti zajedno, uklonit ćemo te granice i živjeti zajedno, a o ideji jedinstvene države Srba treba pitati njenog autora - Dodika - kazao je Mandić, komentirajući Dodikovu izjavu o jedinstvenoj državi.

Prošle sedmice Dodik je izjavio da Srbi u ovom stoljeću trebaju "formirati jedinstvenu državu, koju bi činile Srbija, RS i Crna Gora, demokratskim putem i političkim mjerama, a ne ratom i ostaviti je budućim generacijama“.

No, Mandić ističe da za Crnu Goru postoji jedan novi okvir, jedna nova evropska budućnost, a ta je perspektiva podjednako važna i za Crnu Goru i za Srbiju i bosanskohercegovački entitet Republiku Srpsku.

Također, i crnogorski predsjednik Jakov Milatović osudio je u utorak izjavu predsjednika RS Milorada Dodika te istaknuo da je Crna Gora zaokružila svoju državnost i snažno trasirala euroatlantski put.

- Imamo ciljeve da ovo bude bogata zemlja, nulta stopa tolerancije prema organiziranom kriminalu, blagostanje, povećanja plaća, mirovina - rekao je Mandić, u intervjuu za Radioteleviziju Crne Gore.

Formiranje Vlade

Vlada premijera Milojka Spajića izabrana je u utorak uz podršku 44 zastupnika, a manjinski ju je podržala i prosrpska desnica, a Andrija Mandić, koji je poznat i kao četnički vojvoda, izabran je za predsjednika Skupštine Crne Gore.

- Nova crnogorska vlada treba biti odgovorna prema vlastitim zacrtanim ciljevima - saopćeno je iz Ambasade SAD u povodu izbora nove izvršne vlasti u Crnoj Gori, ali je naglašena zabrinutost “da bi stranke koje historijski ne podržavaju te ciljeve mogle spriječiti napredak države”.

Ti su ciljevi punopravno članstvo u EU, aktivno i vjerodostojno članstvo u NATO-u, unapređenje dobrosusjedskih odnosa i jačanje uloge države u multilateralnim organizacijama.

No, vanjskopolitički prioriteti Mandićeve stranke su ukidanje sankcija Rusiji i povlačenje priznanja neovisnosti Kosova, a protiv su i članstva Crne Gore u NATO-u, te također negiraju i genocid počinjen u Srebrenici.

Evropska unija pozdravila je konstituiranje novog crnogorskog parlamenta i formiranje vlade, od kojih očekuje ​​da što prije pokažu posvećenost ostvarivanju rezultata u reformama vezanim za pristupanje EU i to u najkraćem mogućem roku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.