"NAPAD POLJUPCEM"

O Grlić Radmanu piše cijeli svijet: Milanović kaže da je to pokušaj startovanja, a postao je i predmet mimova

Nikome nije jasno čemu taj poljubac kao grom iz vedra neba, osim samom šefu diplomatije Republike Hrvatske Gordanu Grlić Radmanu

Grlić Radman postao predmet mimova. RTL Televizija

S. S. / Danas.hr

7.11.2023

Startovanje je, kaže srpski urbani rječnik, otpočinjanje čina muvanja. Je li to bilo startovanje, teško je reći, ali ministrova neuspjela pusa predmet je memova, internet komentara i rasprava, piše Danas.hr o pokušaj poljupca šefa diplomatije Hrvatske Gordana Grlića Radmana ka kolegici iz Njemačke Analeni Berkok.

Nikome nije jasno čemu taj poljubac kao grom iz vedra neba, osim samom šefu diplomatije Republike Hrvatske Gordanu Grlić Radmanu, koji kaže da se uvijek srdačno pozdravlja sa svima.

Ministar kao u Alienu, njegova i njena perspektiva, ministar koji ljubi užasnutu figuru Edvarda Munča. Skoro pa užasnuta bila je i ministrica Analena Berbok nakon ovoga. Zacrvenio se od nelagode valjda i ministar, ali bilo je prekasno. Već je postao vijest po svim portalima, od BBC-a do arapskih medija koji poljubac nazivaju skandaloznim.

Poltronstvo prema Nijemcima

- Neviđeno, kontra svih diplomatskih protokola, kontra diplomatskih manira. Ma čak i da smo mi vidjeli da su oni prisne kolege koji se znaju 20 godina i naravno da će imati drugačiji odnos, ali to ne radiš kad staneš na podij za fotografiranje. Podsjetio me na Trampa koji je rukom znao povlačiti ljude i držati ih koliko njemu odgovara. To je tipični bullying - govori za RTL komunikacijski stručnjak, Željko Riha.

- To je neko naše poltronstvo prema Nijemcima, da moramo biti ljubazniji prema njima nego što oni to traže. To me podsjetilo na legendarnu pjesmu Danke Deutschland koju smo snimili kad su nas Nijemci priznali. Mislim da se od te pjesme nismo ovako diplomatski osramotili pred Nijemcima. Čovjek je fulao trenutak, ali ne izgleda mi on inače kao da zna pročitati ljude, situaciju - govori satiričar Domagoj Zovak.

Pa sad njemački Bild piše i kako je hrvatski šef diplomatije napao Berbok poljupcem. Čini se kao da je želi poljubiti u usta, ali Berbok se okreće brzinom munje - opisuje neugodnu situaciju Bild. I tu nije kraj neugodnostima.

- Nema sumnje da se ovdje radi o faktoru da je ona žena. Jer da to nije faktor to bi napravio ministru sa svoje desne strane ili nekom drugom. Ali, nije. Napravio je to njoj. Jer je ona žena. On implicira tako, jer je to tako kod nas u javnosti često postavljeno, da su njene granice mekše, blaže, da on njoj smije prići toliko blizu da joj da poljubac - kaže psihologinja Senka Sekulić.

Topao i ljudski pozdrav

Ministar Grlić Radman pravdao se da je u pitanju topao i ljudski pozdrav, i da se sa svima srdačno pozdravlja. Pa eto, ministrici poljubac u obraz, a ruskom kolegi Sergeju Lavrovu toplo čitanje poezije.

Često je zbog svojih izjava Grlić Radman završio kao meme. Nedavno je zaboravio prijaviti u imovinskoj kartici 2 miliona eura, jer eto ne razmišlja o tom novcu. Kako je jednom rekao, proizvod je Franje Tuđmana...

- Kada je prije dvije sedmice bilo glasanje o njegovom povjerenju u Saboru i onda je on krenuo pričati - Pa znate, ja sam u tu karticu upisivao i što treba i što ne treba. I Plenković sjedi kraj njega i gleda ga i kao da govori - Šta pričaš ti. Gleda u njega, nisi normalan, šuti. Čak se i on počeo snimati. Ali, eto on ga je izabrao, njegov je čovjek - zaključuje Domagoj Zovak.

Video pogledajte OVDJE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.