ZBOG ČETNIŠTVA

Hrvatska policija iz autobusa izvukla Srbina: Kad su mu vidjeli Facebook odmah su ga poslali u zatvor

Navodno je riječ o mladiću koji ima državljanstvo i Srbije i Hrvatske

Hrvatska: Uhapšen 32-godišnji državljanin Srbije. Facebook

E. Ć.

7.11.2023

Jedan državljanin Srbije uhapšen je i pritvoren zbog veličanja "velike Srbije" i "propale tvorevine Krajine", te slavljenja četništva, prenosi "Slobodna Dalmacija".

Radi se o 32-godišnjem mladiću. “Alo” piše da mladić po imenu Velibor Tripković ima državljanstvo i Srbijе i Hrvatskе, a živi u Srbiji. Uhapšen je na graničnom prijеlazu Bajakovo kada jе s djеvojkom pošao u posjet baki u Knin, kamo jе do sada odlazio nеkoliko puta godišnjе. 

Odveden sudiji za prekršaje

Djеvojka jе puštеna, a Tripkovića jе hrvatska policija odvela u policijsku stanicu Knin, odaklе jе odvеdеn sudiji za prеkršajе.

O svemu je izvijestio i Tanjug.

– Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio je da je hrvatska policija uhitila krajiškog Srbina Velibora Tripkovića (32) i izrekla mu kaznu zatvora od 15 dana i ocijenio kao neprihvatljivo objašnjenje hrvatske policije da je prekršio Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, jer je na društvenim mrežama objavljivao zavičajne i patriotske pjesme i fotografije – naveo je Tanjug.

Međutim, Tanjug i Linta su “zaboravili” navesti da je mladićev profil prepun četničkih obilježja, fotografija s obilježjima “države Krajine”. Dobar dio statusa odjednom je nestao, tj. na njegovu zidu je osvanula ova obavijest:

– Sadržaj trenutno nije dostupan. Ovo se obično dogodi zato što je korisnik sadržaj podijelio s malom skupinom ljudi, promijenio publiku ili je sadržaj izbrisan – navodi FB.

Slavljenje Mladića

No, ostala je primjerice fotografija na kojoj huligani drže transparent s natpisom “Bуковар никада неће бити Vukovar”, zatim slavljenje osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, oružje i zastava tkzv. Krajine, oda četnicima i sl.

Inače, Linta je pozvao ministra vanjskih poslova Ivicu Dačića da zbog ovog slučaja uputi protest ministru vanjskih i europskih poslova Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu, a predstavnika ambasade Srbije u Zagrebu da posjeti Tripkovića u zatvoru u Šibeniku i da vidi kakvi su uvjeti, postupanje prema njemu i da mu pomogne, saopštio je “Savez Srba iz regiona”.

Linta u saopštenju navodi i da je hrvatska policija uhapsila Tripkovića na graničnom prelazu Bajakovo u srijedu 1. novembra, u večernjim satima, kada je s djevojkom krenuo u posjet baki koja živi u selu Ivoševci pokraj Knina.

Linta i ocjenjuje da je to još jedna u nizu “etničkih motiviranih i nepravednih presuda s ciljem da krajiški Srbi odustanu od odlaska u svoj zavičaj i da se odreknu svojih korijena”, prenosi Jutarnji list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.