TURBULENTNO

Grlić Radman pravdao poljubac Berbok, vođa opozicije ga nazvao seljačinom

Ovakva seljačina, koji je izvrijeđao Hrvatsku, sve nas, na ovakav način nam docira, opisuje, pa nakon svega vrijeđa, a vi ne reagirate, rekao je

Gordan Grlić Radman. Slavko Midzor/PIXSELL

S. S.

9.11.2023

Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih poslova Hrvatske poručio je u srijedu navečer u Hrvatskom saboru da predsjednik Republike Hrvatske „sigurno“ ima suprotnu politiku od politike Vlade, a objasnio je i kako je njegov poljubac njemačkoj kolegici „bio nespretan pokušaj pozdrava“, piše Jutarnji list.

- Vlada Hrvatske ima proevropsku, prosavezničku, pronatovsku politiku, a predsjednik prorusku, antieuropsku politiku i to je bilo očigledno na Generalnoj skupštini UN-a - rekao je Grlić-Radman u saborskoj raspravi o sastancima Evropskog vijeća održanim od aprila do oktobra, a o čemu je zastupnike obavijestio Plenković.

Naveo je i kako je Zoran Milanović, kad se govorilo o rezoluciji o humanitarnom primirju u Gazi, rekao da je znao da se nešto događa, no da nije reagirao. Zašto, ako mu je taj dokument bio važan, upitao se te konstatovao da je Milanović to pratio na način koji bi se mogao nazvati političkim voajerizmom.

- Predsjednik je imao u ruci jedan cvijet, kamilicu i onda je kidao latice, vole, me ne vole me, javit će mi se, neće - izjavio je.

Na Putina se "bacala" Grabar Kitarović

Na ministrovo prozivanje Milanovića, Dalija Orešković (Centar) uzvratila je da se na ruskog predsjednika Putina „bacala“ bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a da je on recitirao poeziju sa ruskim šefom diplomatije Lavrovom.

- Vi ste sve neadekvatno kontekstualizirali, govorimo o mirnodopskom vremenu, kada su svi komunicirali - odgovorio joj je Grlić Radman.

- Skandalozno je da predsjednika, bez argumenata, optužujete za antievropsku i prorusku politiku - rekao mu je Nino Raspudić (Most). Grlić Radman je odbacio opozicione kritike zbog glasanja Hrvatske protiv Rezolucije o humanitarnom primirju u Gazi. 

- Vlada je donijela apsolutno pravilnu odluku kad nije glasala za nju - istakao je.

Lijeva opozicija kroz višesatnu je raspravu kritikovala glasanje Hrvatske, ustrajavajući na odgovorima je li izraelsko bombardiranje Gaze u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, hoće li Hrvatska tražiti prekid vatre itd.? Hrvatska je za mir, ali ne ovakvom rezolucijom, koja je kukavičje jaje, zaštita civilnog stanovništva je interes - poručio je.

Opoziciji, koja je ustrajala da se vanjska politika sukreira, rekao je kako ne postoji mehanizam odlučivanja, niti konsultacija, koji bi govorio da je nešto tako nužno.

- To je stvar i predsjednika, ako želi surađivati, dobro je došao, samo što on ne želi sarađivati - kazao je.

Šta je htio postići

U raspravi, koja je često izlazila izvan okvira, pa završila i na uvredama, Anka Mrak Taritaš (Glas) pitala je ministra Grlića Radmana šta je htio postići poljupcem njemačkoj ministrici vanjskih poslova Analeni Berbok, zbog čega je, tvrdi, dospio na sve svjetske televizije.

- To je bio nespretan pokušaj pozdrava sa kolegicom sa kojom se znam već dvije godine, uvijek se pozdravimo. Ako to ne smeta njemačkoj ministrici, ne znam zašto smeta vama, to je bio kurtoazni pozdrav koji je, možda, bio nespretan, u Njemačkoj je to nevažno - izjavio je Grlić Radman.

Njegov je istup, međutim, zasmetao Peđi Grbinu (SDP) koji ga je nazvao „seljačinom“. „Ovakva seljačina, koji je izvrijeđao Hrvatsku, sve nas, (…) na ovakav način nam docira, opisuje, pa nakon svega vrijeđa, a vi ne reagirate“, prozvao je Grbin predsjedavajućeg Antu Sanadera, nakon što je bijesno vikao Grliću Radmanu da isključi mikrofon kako bi se mogao javiti za riječ.

- Zašto se derete, ponašali ste se kao zadnji uličar, koji je to način da ministra tako vrijeđate, nazivate ga seljačinom, uzvratio mu je Sanader. Grlić Radman je ipak Grbinov istup nazvao nečuvenim, kazavši da se pokazao kao nasilnik i siledžija, koji ga je, možda, htio i udariti.

Neka mu to ide na čast, poručio je ministar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.