OGLASILA SE DIREKTORICA

Užas u Srbiji: Na snimci seksa dva dječaka i curica, svi su mlađi od 14!

Roditelji iz Surdulice čija djeca pohađaju ovu školu ostali su šokirani događajem

Fena

D. H.

24.11.2023

Nakon što se internetom proširila snimka oralnog seksa učenika šestog razreda u OŠ “Vuk Karadžić” u Surdulici na jugu Srbije, oglasila se i ravnateljica Dragana Nešić. Snimka je, navodno, nastala u jednoj od učionica, a niko od nastavnika nije htio komentirati slučaj, piše "Blic".

Nije htjela pred kamere

Nešić nije htjela pred kamere, već je kratko komentirala da ne može iznositi detalje u javnost jer je pokrenut disciplinski postupak. Rekla je kako se za incident doznalo u srijedu navečer te da je situacija vrlo delikatna. Također je dodala da su odmah obaviještene sve nadležne institucije - policijska uprava, Centar za socijalni rad i zdravstveni centar te roditelji učenika.

- Tim za prevenciju radi sve što se treba raditi u ovakvim situacijama. Disciplinski postupak je odmah pokrenut te bi danas u školu trebala doći inspekcija, rekla je direktorica.

Tužilaštvo je zatražilo provjeru okolnosti nastanka snimke na kojoj su, navodno, dva dječaka i jedna djevojčica: - Utvrđeno je da se radi o djeci mlađoj od 14 godina te da ne podliježu kaznenoj odgovornosti, pa je zatraženo da se u slučaj uključe Centar za socijalni rad i nadležne školske službe - izvijestili su iz Višeg tužiteljstva u Vranju.


Roditelji šokirani

Roditelji iz Surdulice, čija djeca pohađaju ovu školu, ostali su šokirani događajem. Istaknuli se da ovakav incident dosad nije dogodio u ovako malom mjestu i potpuno su u čudu jer njihovoj djeci nije dostupan takav sadržaj.

Gosti televizijske emisije "Jutro na Blicu", Katarina Šćepanović iz Foruma beogradskih gimnazija i predsjednik aktiva direktora Darko Egera, ustanovili su da glavni problem leži u porodici i nedostatku roditeljske pažnje. Istaknuli su da se u školi najjasnije oslikava pravo stanje društva te da djeca mnogo vremena provode na internetu, što predstavlja velik problem.

- Promatrati školu kao izdvojeni dio društva je pogrešno. Imamo ozbiljnu društvenu krizu koja se preslikava u školstvo. Činjenica je da djeca rastu u okruženju koje ne njeguje vrline, rekao je Eger.

Šćepanović objašnjava da se temelji problema nalaze negdje drugdje: 

- Radi li se o porodici, negativnim uzorima ili nedostatku uzora... Je li to rezultat nedovoljnog bavljenja djecom? Nažalost, takva je društvena klima i okolnosti. Zbog nedostatka vremena, djeca su prepuštena internetu za koji ne postoji kontrola sadržaja - rekla je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.