PREDSTAVNIK EU ZA DIJALOG

Lajčak najavio odvojene sastanke s pregovaračima Beograda i Prištine

Zahvalan sam za snažnu podršku Njemačke mom radu, njihovo angažiranje na Balkanu i njihovo zalaganje za evropsku budućnost čitave regije, naveo je

Miroslav Lajčak. YouTube

H. J. I.

11.12.2023

Predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak naveo je, sumirajući svoje aktivnosti tokom protekle sedmice, da se posljednjih dana sa svojim timom pripremao za predstojeće odvojene razgovore s glavnim pregovaračima obiju strana.

Niz diskusija

- Posljednjih dana bio sam zauzet u Briselu, gdje sam se zajedno s mojim timom pripremao za predstojeće odvojene razgovore s glavnim pregovaračima obiju strana. Imao sam i niz diskusija i angažmana. U srijedu sam imao otvorenu razmjenu mišljenja s članovima Odbora za evropske poslove njemačkog Bundestaga, koji su bili u posjeti našim EU institucijama. Razgovarali smo o novom zamahu za proširenje EU i obavijestio sam ih o stanju u dijalogu i narednim koracima. Zahvalan sam za snažnu podršku Njemačke mom radu, njihovo angažiranje na Balkanu i njihovo zalaganje za evropsku budućnost čitave regije - napisao je Lajčak na Facebooku.

Energetska mapa puta

Kako je naveo, prošle sedmice je zaokužen "dobrim vijestima o potpisivanju dugoočekivanog komercijalnog ugovora između Kosovske kompanije za distribuciju električne energije (KEDS) i Elektrosevera".

- Ovo je važan korak u provođenju Energetske mape puta i znači napredak na putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Konkretnije, Elektrosever će početi da opskrbljuje strujom četiri općine s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, čime će biti okončana dosadašnja neregulirana praksa - naveo je Lajčak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.