PRIŠTINA

Uhapšen pripadnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova Haksi Šala: Ispituje ga Euleks

Šala je uhapšen prema nalogu Specijalnog suda i prebačen u Kosovo Polje

Uhapšen nekadašnji zastupnik u skupštini prištinskih institucija. Fena

FENA

11.12.2023

Pripadnik bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i nekadašnji zastupnik u skupštini prištinskih institucija Haksi Šala (Haxhi Shala) uhapšen je u ponedjeljak prema nalogu Specijalnog suda u Hagu.

Tekuća operacija

Haksi Šala je nakon hapšenja prebačen u Kosovo Polje, gdje ga ispituje Euleks, prenose mediji u Prištini.

- Kancelarija specijaliziranog tužitelja provodi tekuće operacije na Kosovu i trenutno nema daljih komentara - rekao je portparol Kristofer Benet (Christopher Bennett).

U međuvremenu, u Specijaliziranim vijećima Kosova u Hagu na suđenju u slučaju "Tači i drugi" danas se nastavlja svjedočenje Sandre Mišel (Mitchell), bivše službenice OESS-a.

Mišel je 38. svjedok u ovom slučaju, a svjedočenje je počela prošle sedmice, govoreći o organizacijskoj strukturi OVK. Mišel je tada navela da je struktura OVK bila horizontalna, od područja do područja.

Povlačenje srbijanskih snaga

Ona je također rekla da je s Hašimom Tačijem (Hashim Thaci) razgovarala više puta poslije povlačenja srbijanskih snaga s Kosova u junu 1999. i da mu je skrenula pažnju da osobe u uniformama OVK napadaju, zlostavljaju i ubijaju Srbe i Rome, prenosi Kosovo online.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.